Χωρίς "φρένο" η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα - Η μεγάλη απειλή για τους ασθενέστερους
Ο πληθωρισμός καλά “κρατεί” στα τρόφιμα με ποσοστά στο 13,1% την ώρα που η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο, στην Ελλάδα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Μπορεί, με βάση τη Eurostat να επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου, στο 9,8%, του Εναρμονισμένου Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο, δηλαδή του “κοινού καλαθιού προϊόντων και υπηρεσιών” που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή σε όλες τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο και πάλι η “πτήση” συνεχίζεται σε βασικά είδη, που αφορούν ιδιαίτερα το “καλάθι του φτωχού”.
Οσο και αν έτσι προσφέρει “παρηγοριά” ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνεται σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ωστόσο η πραγματικότητα στην αγορά παραπέμπει σε μια σκληρή πραγματικότητα. Ήδη τιμοκατάλογοι χονδρικής για γαλακτοκομικά, προϊόντα δημητριακών, χαρτικά, κρέατα και άλλα βασικά για τη διατροφή, που καταφθάνουν σε αλυσίδες, παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις, σε βασικά είδη, που φτάνουν και το 10% ανά κωδικό.
Τα τρόφιμα
Πάντως το ράλι τιμών στα τρόφιμα και με βάση τη Eurostat συνεχίζεται αμείωτο ακόμη και πάνω από το μέσο όρο. Έτσι, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή την άνοδο των τιμών για τον Οκτώβριο οδηγεί η ενέργεια με 41,9%, ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,1%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 6,0% και οι υπηρεσίες με 4,4%.
Τον Σεπτέμβριο, με βάση πάντα τη Eurostat, η ενέργεια κινήθηκε στο 40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον γενικό πληθωρισμό και αναμένει τώρα μια κορύφωση στο 12,1% ετησίως τον Ιανουάριο.
Κόστος παραγωγής
Ήδη, τα “δείγματα” από το παραγωγικό κόστος δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά και αναμένεται να επηρεάσουν σε βάθος χρόνου τις τιμές. Να σημειωθεί ότι περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 29,4%, σημείωσε με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 19,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 36,4%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 27,2%.
Ωστόσο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Η Ουκρανία
Επίσης, για κίνδυνο για περαιτέρω εκτίναξη των τιμών σε όλη την αλυσίδα αξίας που “στήνεται” γύρω από το σιτάρι και τα δημητριακά, κάνουν λόγο αναλυτές μετά το “πάγωμα” της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, που είχε βοηθήσει σημαντικά στην εξομάλυνση της κατάστασης μέχρι σήμερα.
‘Ηδη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, στα τρόφιμα ο πληθωρισμός τρέχει με 13,5%, κατά μια και μισή ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από τον μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του ίδιου μήνα, καθιστώντας την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφονται αυξήσεις που φτάνουν το 18,4% σε ψωμί και δημητριακά, 17,6% σε κρέατα (γενικά), 4,2% σε ψάρια (γενικά), 23,3% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 17% σε έλαια και λίπη, 8,7% σε λαχανικά (γενικά), 6,2% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, 12,6 σε λοιπά τρόφιμα, 14,3 σε καφέ-κακάο-τσάι, 4,7% σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Η αγοραστική δύναμη
Στον αντίποδα η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο, στην Ελλάδα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8% την ώρα που ο πληθωρισμός ακόμη και με τα τελευταία στοιχεία “τρέχει” με 9,8% και στα τρόφιμα με 13,1%. Να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη οι μισθοί αυξήθηκαν πέντε φορές πιο πολύ (4,1%) την ώρα που με βάση την τελευταία εκτίμηση της Eurostat ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 10,7%.
Πυρά της Αντιπολίτευσης
Μιλώντας, δε, στη Real News της Κυριακής ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφέρει ότι “όταν ο πληθωρισμός αυξάνει ταχύτερα από τα εισοδήματα, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν μοιράζεις “μέρισμα” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, φτωχοποίηση μοιράζεις. Οι κίνδυνοι για το μέλλον προέρχονται λοιπόν, από την πελατειακή χρησιμοποίηση του κράτους και από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που παράγει ανισότητες και ελλείμματα. Η παθογένεια είναι παλιά, αλλά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει επιδεινωθεί.”
Με αιχμή πάντως την ενέργεια, σαράντα τρεις (43) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, ζητούν την αποκατάσταση της διαφάνειας και τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων, εισροών και εκροών, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του ΤΕΜ και ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει θεσμική ρύθμιση που να υποχρεώνει στη μόνιμη με περιοδικό τρόπο δημοσιοποίηση των εισροών και εκροών του ΤΕΜ. Τονίζουν ακόμη πως οι καταναλωτές και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ποσά έχουν καταβληθεί ως επιδότηση μέσω του ΤΕΜ αφού, τα ποσά των επιδοτήσεων προέρχονται από χρήματα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τη φορολογία αλλά και από άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών που εισπράττονται για άλλους λόγους και σκοπούς (ΕΛΑΠΕ-ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, κλπ.)
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν τα συνολικά ποσά των επιδοτήσεων ρεύματος ανά μήνα και ξεχωριστά για κάθε κατηγορία κατανάλωσης και τάσης (οικιακά, μη οικιακά, μικρομεσαίοι επαγγελματίες έως 35kVA και αρτοποιεία, παροχές μέσης τάσης), την απόδοσή τους ανά προμηθευτή που έχουν εκταμιευθεί από το ΤΕΜ (διακριτά ως προκαταβολή και ως τελική εκκαθάριση) καθώς και όλων των εισροών του από όλες τις πηγές.
Για πολιτική επιδότησης, επίσης, της αισχροκέρδειας κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας άμεσα πολιτική αλλαγή για "έξοδο από τον βούρκο".
"Για έναν ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει σε πολύ υψηλά, απαγορευτικά για την κοινωνική πλειοψηφία, επίπεδα, σύμφωνα με τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Αύξηση που έρχεται να προστεθεί στα απανωτά πληθωριστικά ρεκόρ των προηγούμενων μηνών", υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης.
"Τη στιγμή που συνδικαλιστικές οργανώσεις, παραγωγικοί φορείς και καταναλωτικές ενώσεις μιλούν σύσσωμες για επικοινωνιακά τεχνάσματα και κυβερνητικά μέτρα-κοροϊδία, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην ίδια αδιέξοδη πολιτική. Πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας και ανεπαρκών ελέγχων, αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Όπως η στήριξη του εισοδήματος, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης", σημειώνουν και καταλήγουν:
"Κάθε μέρα που περνάει στοιχίζει πολλαπλά στους πολίτες. Όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων εμείς θα επιμένουμε. Πολιτική αλλαγή τώρα για έξοδο από τον βούρκο στον οποίο μας βουλιάζει ο κ. Μητσοτάκης".
ΠΗΓΗ NEWS247.GR