Κ. Τσιάρας: Εντός της επόμενης εβδομάδας η εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την ευλογιά
Την επόμενη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα επιπλέον μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.
Όπως είπε, αυτά τα μέτρα θα αφορούν ουσιαστικά την κάλυψη απώλειας εισοδήματος και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις αποζημιώσεις που ήδη καταβάλλονται για τα θανατωθέντα ζώα και τις ζωοτροφές, δίνοντας μία «μεγάλη ανάσα» στον κτηνοτροφικό κόσμο.
«Βρισκόμαστε μπροστά στην πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, μη μπορώντας να ανασυστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, γιατί υπάρχει σχετική απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνουν ακριβώς την ευαισθησία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά σε ένα τεράστιο ζήτημα», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επίσης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση της ευλογιάς βασίζεται στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, επισημαίνοντας: «Ήδη, εδώ και αρκετό διάστημα, έχουμε συστήσει την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή αντιμετώπισης της ευλογιάς. Προϋποθέτει την ενεργοποίηση, αλλά και την απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όλων των περιφερειών και των ίδιων των κτηνοτρόφων, που πρέπει να κρατούν σε πολύ υψηλό επίπεδο τα μέτρα βιοασφάλειας τα οποία επιβάλλονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό».
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παραβατικών συμπεριφορών που καταγράφονται από τις Αρχές και μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση της νόσου, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι πρέπει να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να κρατούν τα ζώα τους σε εγκλεισμό, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Μιλώντας για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, ο υπουργός υπογράμμισε: «Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται να καταβληθεί στο τέλος του Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, που είναι το μεγαλύτερο ποσό το οποίο δίνεται από τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

