Κ. Νοτοπούλου: "Ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας δυστυχώς είναι εδώ"
"Ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας δυστυχώς είναι εδώ, είναι εξαιρετικά ορατός" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας -Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα με τίτλο "Γύρισε σελίδα" και θέμα την ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες. Η κ. Νοτοπούλου απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι εμπλέκονται με την πολιτική του τόπου να σταματήσουν να δίνουν οποιουδήποτε είδους τροφή σε αυτούς που καλλιεργούν το μίσος.
«Λόγω των ημερών θα πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε περισσότερο με βάση τη μνήμη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όταν 10 χρόνια πριν ο Ρωμανός είδε τον καλύτερο φίλο του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, τον Αλέξη, από τον Κορκονέα, μια γενιά ενηλικιώθηκε βίαια. Γι΄ αυτό και τέτοιες μέρες είναι πάντα του Αλέξη. Γεμάτες ερωτήματα. Όταν πριν από δύο μήνες ο Ζακ ή Ζάκι δολοφονήθηκε - γιατί; Επειδή ήταν διαφορετικός. Όταν η Ελένη δολοφονήθηκε επειδή είπε όχι. Και αυτό σήμαινε θάνατο. Όταν πριν λίγες μέρες η Χρυσή Αυγή στρατολογούσε μαθητές που έβγαιναν στους δρόμους πάνω σε άλογα για το Μακεδονικό και φώναζαν "δεν θα γίνετε Έλληνες ποτέ". Όταν ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι εδώ και μας απειλεί, οφείλουμε να σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε όποιον καλλιεργεί το μίσος. Εμείς είμαστε εδώ για να φτιάξουμε ένα κόσμο δίκαιο».
Η κ. Νοτοπούλου συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την παρέμβασή της "στο ζήτημα της ιδιαίτερα σκληρής ποινής που επιβλήθηκε σε μια φτωχή βιοπαλαίστρια γυναίκα στο Βόλο" όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι οι γυναίκες αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες στους χώρους κράτησης αλλά και τις περισσότερες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους σε σχέση με τους άνδρες.
Ανέφερε ακόμη ότι μια ανισότητα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες κρατούμενες αποκαταστάθηκε πέρσι με τη δημιουργία της πρώτης αγροτικής φυλακής γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών. "Τέτοιες δομές λειτουργούν προς το όφελος των κρατουμένων, καθώς οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι κρατούμενες τους δίνουν εφόδια για την επανένταξή τους αμέσως μετά την αποφυλάκιση" πρόσθεσε.
Στον χαιρετισμό της που αναγνώστηκε στην ημερίδα, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφέρθηκε στις κρατούμενες και στις γυναίκες που αποφυλακίζονται λέγοντας: "ξέρω πολλές και πολλούς που κάπου- κάπου αναρωτιούνται: και μετά από όλα αυτά πώς νιώθουν; Τι όρεξη έχουν για ζωή μετά την πληρωμή για ένα λάθος; Ποιος τις περιμένει; Με τι δυνατότητες, με τι μέσα ξεκινούν τη νέα προσπάθειά τους; Μπορούν να γίνουν εκείνο που θα επιθυμήσουν και εκείνο για το οποίο θα παλέψουν;". Η υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας και της γνώσης που προκύπτει από αυτήν για την υποστήριξη της πλήρους επανένταξης των γυναικών αλλά και τον ρόλο της εκπαίδευσης της υπόλοιπης κοινωνίας ώστε να είναι έτοιμη να δεχτεί και πάλι τους ανθρώπους που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχολίασε πως αυτή δεν εγκατέλειψε ποτέ στα χρόνια της τις προσπάθειες για την υποστήριξη των πιο αδυνάτων και έκανε λόγο για απτές πολιτικές όπως η ψήφιση του ενιαίου νόμου για την ισότητα των φύλων που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τις επόμενες μέρες.
Γυναίκες περίπου το 5,5% των κρατούμενων
Στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες κρατούμενες και φυλακισμένες παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το σύνολο των κρατουμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας είναι 10.778 άτομα, εκ των οποίων 538 γυναίκες, άρα ποσοστό 5,4%. Από αυτές οι 392 είναι κατάδικες, 191 υπόδικες, περιμένουν δηλαδή να δικαστούν, 192 αλλοδαπές και οκτώ σε νεαρή ηλικία, δηλαδή κάτω των 21 ετών. Σε ό,τι αφορά τις μωρομάνες, που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να έχουν τα παιδιά τους κάτω των τριών ετών μαζί τους, αυτές είναι 17 και τα παιδιά είναι επίσης 17. Η κ. Γιαννακάκη παρουσίασε τις προβλέψεις του νόμου από το 2015 μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες κρατούμενες, ωστόσο υπογράμμισε: "οι νόμοι είναι εκ των ων ουκ άνευ, δεν αρκούν όμως. Το πιο σημαντικό είναι η εγρήγορση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας". Εκτίμησε ότι το φαινόμενο της ανόδου του νεοφασισμού δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση και έκανε λόγο για πολιτισμικό φαινόμενο, που έχει ως αιτίες τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον σεξισμό και ως αιχμή του δόρατος τον εθνολαϊκισμό.
"Οι κρατούμενες, αλλά και οι αποφυλακισμένες γυναίκες, αποτελούν έναν ιδιαίτερο πληθυσμό, τον οποίο δεν εξαιρούμε από τις πολιτικές και τις δράσεις μας. Απεναντίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, μεριμνούμε για την προστασία και την απόλαυση των δικαιωμάτων τους αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους, τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησης όσο και κατά την περίοδο της αποφυλάκισης, όπου είναι αναγκαία η ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία" επισήμανε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στον χαιρετισμό της που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι έγιναν προτάσεις από τη Γραμματεία για τη σύσταση θέσης βρεφονηπιοκόμου στο αγροτικό τμήμα γυναικών στον Ελαιώνα, υπήρξε παρέμβαση για θέματα κράτησης μητέρων με ανήλικα στις φυλακές και προτάθηκαν η διεύρυνση των διατάξεων για τις μωρομάνες και η καθιέρωση εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής για τις κρατούμενες μητέρες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της "Επανόδου" (νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν τα άτομα που αποφυλακίζονται), καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, αναφέρθηκε στη σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα "παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών". Όπως σημείωσε, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της "Επανόδου".
Έκανε άλλωστε λόγο για σημαντική ερευνητική συμβολή στην προώθηση του ζητήματος της ισότητας των φύλων και σχολίασε ότι η διεπιστημονική συνεργασία αποτελεί ζητούμενο και προτεραιότητα στη διαχείριση του ζητήματος. Διευκρίνισε ότι η έρευνα έγινε στις φυλακές Κορυδαλλού, Ελαιώνα Θηβών, Διαβατών Θεσσαλονίκης και Νεάπολης Κρήτης, επισήμανε ότι σε αυτήν συμμετείχε το ένα τέταρτο των φυλακισμένων γυναικών και υπογράμμισε ότι στα αποτελέσματά της αποτυπώνεται το προφίλ της φυλακισμένης και αποφυλακισμένης γυναίκας του σήμερα. Στον ρόλο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης του Κέντρου, Παντελής Μαρκογιαννάκης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)