Καταρρέει… το «προοδευτικό μέτωπο» – Σε τρία κομμάτια και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει γκρίνιες και διαλύει το προοδευτικό μέτωπο, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς με σκέψεις για αποχή από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η διχογνωμία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής και τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για το περίφημο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών ήταν η τελευταία πράξη του δράματος της μάχης επικράτησης στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
Από την τη στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη θύμισε στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η συμπληρωματική δικογραφία για τον κ. Τριαντόπουλο ήταν γνωστή στα κόμματα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, άνοιξε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, διαρροών και αιχμών τόσο μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων, όσο όμως και εντός των ίδιων των κομμάτων της κεντροαριστεράς.
Η κίνηση αυτή της κας Γεροβασίλη ήρθε σε συνέχεια της κάθετης απόρριψης από τον κ. Ανδρουλάκη της οποιαδήποτε μελλοντικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της άρνησής του να συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά στο να κατατεθεί άμεσα η μομφή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αντί να καθυστερεί δίνοντας χώρο και χρόνο στον κ. Μητσοτάκη, όπως εμμέσως τον κατηγορούν.
Το πράγμα ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο όταν κυκλοφόρησε στα social media βίντεο με τον τότε πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά να εγκαλεί τον περασμένο Οκτώβριο τον κ. Τριαντόπουλο για το μπάζωμα και από κάτω στα έδρανα της ολομέλειας βρισκόταν ο κ. Ανδρουλάκης που άκουγε από πρώτο χέρι για τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχε στείλει ο ανακριτής της Λάρισας, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη, ότι δεν είχαν λάβει γνώση της δικογραφίας του Αυγούστου.
Αποχή για τον Τασούλα
Αντίθετα από ό,τι θα ανέμεναν πολλοί το κλίμα μεταξύ των τριών κομμάτων είναι παγωμένο και ήδη όλοι παίρνουν αποστάσεις ή έχουν σκέψεις για το πως μπορούν να διαφοροποιηθούν.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει τη στάση της στην τέταρτη ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη για τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Έχει πέσει ήδη η σκέψη για αποχή σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ακόμη πιο εμφατικά ότι ο κ. Τασούλας είναι μια καθαρά κομματική επιλογή, δεν εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα μεγάλα συλλαλητήρια των Τεμπών.
Μια ενδεχόμενη αποχή των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς θα σημαίνει ότι η Λούκα Κατσέλη την οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θα πέσει στην τρίτη θέση με τον κ. Γιαννίτση να αναδεικνύεται δεύτερος με 34 ψήφους.
Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη σκέψη και θα επιμείνουν όπως όλα δείχνουν στην υποψηφιότητα της κας Κατσέλη καλώντας το ΠΑΣΟΚ να τη στηρίξει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Αυτή η εξέλιξη για πολλά στελέχη του χώρου θα αποτυπώσει σε επίπεδο κοινωνίας και το οριστικό τέλος του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου.
Έπεσε το μέτωπο
Η όποια πιθανότητα για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο φαίνεται ότι έχει εξανεμιστεί οριστικά.
«Μπορούμε να δεχτούμε το σενάριο να εκλεγεί η ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη τετραετία; Με άλλα λόγια, έχουμε την πολυτέλεια του κατακερματισμού στον προοδευτικό χώρο;» αντιστρέφει το ερώτημα αν μπορεί να συγκροτηθεί μέτωπο κατά της ΝΔ η κα Γεροβασίλη πετώντας το μπαλάκι στον κ. Ανδρουλάκη.
«Όποιος πιστεύει ότι έχουμε την πολυτέλεια και πολύ περισσότερο ότι η κοινωνία έχει τις αντοχές για μια τρίτη τετραετία Μητσοτάκη, ας αναλάβει και την ευθύνη του γι’ αυτό».
Τα Τέμπη ωστόσο δεν ωφελούν τα μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα της αντιπολίτευσης κάτι που αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη πτωτική τους τάση στις δημοσκοπήσεις.
Η φτώχεια των ποσοστών ωστόσο δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το εσωτερικό των κομμάτων.
Το τηλεφώνημα Πολάκη σε Φάμελλο
Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό εκφράστηκε με την ένταση που δημιουργήθηκε όταν ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ έβαλε ζήτημα για την Όλγα Γεροβασίλη που παραδέχτηκε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν για τη δικογραφία και ότι ουσιαστικά δεν την είχε κρύψει στο συρτάρι του ο κ. Τασούλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Φάμελλο για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά και αυτός την απόσυρση του κ. Τασούλα για τη στάση του όμως στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής.
Το άγχος… ωστόσο του κ. Πολάκη δεν ήταν άλλο από την κριτική που άσκησαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι «κασσελίστας» ότι βάζουν πλάτη στον Τασούλα, όταν ήταν σαφές όπως σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, οτι η κα Γεροβασίλη έβγαζε στη σέντρα το ΠΑΣΟΚ που λίγους πρίν δεν έβλεπε το λόγο για προανακριτική, παρά μόνο τώρα που ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να βρει τρόπο να σπρώξει την πρόταση δυσπιστίας πιο κάτω στο χρόνο.
Γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ
Η εικόνα αντίστοιχα και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι και η ιδανικότερη.
Η κριτική του κ. Δούκα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ήταν ενδεικτική της διαφορετικής φιλοσοφίας που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων και αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές Χάρης Δούκας άφησε αιχμές στον κ. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ «κινδυνεύει να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος» με την κυβέρνηση με αφορμή το γεγονός ότι γίνονται δεκτές με ευκολία οι προτάσεις του.
«ΔΕΝ είμαστε η «καλύτερη εκδοχή της ΝΔ». Μια εξευγενισμένη ΝΔ» είπε ο Δήμαρχος στέλνοντάς σαφές μήνυμα για την συνολική εικόνα του κόμματος εν μέσω της κρίσης που περνά η ΝΔ και η κυβέρνηση.
Μέρος του προβλήματος
Σε κάθε περίπτωση αυτό το βέρτιγκο στην προοδευτική αντιπολίτευση γίνεται αντιληπτό στους ψηφοφόρους.
«Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης» έλεγε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και ήδη πολλοί εκτιμούν αν συνεχιστεί για λίγο ακόμη αυτή η εικόνα στη αντιπολίτευση τότε αργά ή γρήγορα θα προκύψει το «νέο πολιτικό υποκείμενο» που είχε προαναγγείλει το περασμένο Φθινόπωρο ο πρώην πρωθυπουργός από την εκδήλωση του Ινστιτούτου στον Πειραιά.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR