Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κάτι τρέχει με τη σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά, η απάντηση του Χρ. Λαζαρίδη στη Ντόρα και ο καυγάς Βορίδη- Γεωργιάδη.

Ως γνωστόν, Νέα Δημοκρατία χωρίς εσωκομματικά, χωριάτικη χωρίς φέτα. Παρότι είναι γεγονός ότι επί Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ διάγει μία απο τις πλέον ήρεμες εσωκομματικά περιόδους της, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα, κόντρες και παρασκήνιο. 

 

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με βόμβες για τις διερευνητικές με Τουρκία, το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και την κύρωση των εκκρεμών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε αίσθηση. Το Μαξίμου αντιμετώπισε μάλλον με αμηχανίατην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Στην ουσία διαμήνυσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς αυτό να έχει εσωκομματική βαρύτητα ή συνέπειες, ακόμη και εάν ψηφίσει κόντρα στη “γραμμή”. Υπενθυμίζεται ότι με αντιστοιχο τρόπο αντιμετώπιζε ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Αναγνωριζόταν στον Επίτιμο το δικαίωμα να λέει και μία κουβέντα παραπάνω, αλλά απλώς η τότε ηγεσία δεν έδινε σημασία... Είχε τις διακριτές απόψεις του, αλλά αυτές δεν επηρέαζαν τη γραμμή της ΝΔ.

Πάντως ήταν σαφές ότι επρόκειτο για μία συντονισμένη παρέμβαση από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού δεδομένου ότι την ίδια ημέρα ο βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που έχει διαταλέσει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ζητούσε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια εδώ και τώρα.

"Ο πρώην πρωθυπουργός είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, όμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπερασπιζόμενος τόσο την επιλογή επανέναρξης διερευνητικών επαφών, όσο και μία προσφυγή στη Χάγη.

Στον κ. Σαμαρά απάντησε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός και εσωκομματική αντίπαλος του Μεσσήνιου σχολίασε καυστικά ότι ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις, εκτός από όταν ήταν πρωθυπουργός, καθώς είχε προχωρήσει και εκείνος σε διερευνητικές με την Τουρκία...

Στην κ. Μπακογιάννη και τον κ. Γεραπετρίτη απάντησε (σε δηλώσεις στη Δημοκρατία) ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης. “Η κ. Μπακογιάννη καλύτερα να μην μιλάει” σχολίασε (Δημοκρατία) ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε: “Οσοι πονάνε από αυτά που είπε ο Αντώνης να πάρουν παυσίπονο», προσθέτει σύμφωνα με την εφημερίδα, θυμίζοντας ότι μπορούν «να γίνουν και του λιμανιού”.

Φαίνεται λοιπόν ότι κάτι σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια της γαλάζιας λίμνης. Είναι όμως γεγονός ότι το σαμαρικό στρατόπεδο δεν είναι εδώ και καιρό συμπαγές, χώρια που πάντοτε οι βουλευτές ακολουθούν αυτόν που κερδίζει ή θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσει και η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία...

Προκάλεσε για παράδειγμα αίσθηση το ρεπορτάζ του News 24/7 για τον καυγάμεταξύ Άδωνι Γεωργιάδηκαι Μάκη Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση εξαγωγών βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και τη μνεία του υπουργού Ανάπτυξης στο Νίκο Καρανίκα. Καυγάς που έληξε μόνο με τη (σαρκαστική) παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. 

Γεωργιάδης- Βορίδης έχουν απομακρυνθεί από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που κατέληξαν στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Βορίδης φέρεται να ένιωσε προδομένος, διότι υποτίθεται πως είχε συμφωνία με τον κ. Γεωργιάδη όταν ερχόταν η ώρα της διαδοχής Σαμαρά να ήταν εκείνος που θα έβγαινε μπροστά και ο συμμαχητής του από το ΛΑΟΣ θα έκανε πίσω. Πλην όμως στο παρά πέντε ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία. Και με τη σειρά του πήρε προσωπικά το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης στήριξε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών βέβαια σχεδόν σύσσωμο το σαμαρικό στρατόπεδο στήριξε Μητσοτάκη λόγω κοινής αντιπάθειας απέναντι στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους καραμανλικούς. Ο δε κ. Γεωργιάδης εξαργύρωσε τη στήριξη αυτή με τη μία θέση αντιπροέδρου της ΝΔ και απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους σαμαρικούς, επενδύοντας στην προοπτική να ξαναγίνει υπουργός με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά και στο να παίζει ένα διακριτό ρόλο και να αποτελέσει ενδεχομένως εκείνος τον πόλο έλξης των ψηφοφόρων της σκληρής δεξιάς.

Η σχέση του όμως με τον κ. Μητσοτάκη ήταν πάντοτε μία σχέση αμοιβαίας καχυποψίας. Ήδη στις διορθωτικές κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός ψαλίδισε τις αρμοδιότητες του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στον πρόσφατοανασχηματισμόεξέτασε το ενδεχόμενο να τον βγάλει εντελώς εκτός κυβέρνησης, αλλά τελικώς εκρίθη ότι αυτό θα δημιουργούσε μόνο εσωκομματικά προβλήματα.

Ενώ ο κ. Βορίδης τυπικώς αναβαθμίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών (αν και τις κρίσιμες αρμοδιότητες και τα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης τα πήρε ο Στέλιος Πέτσας ως αναπληρωτής) από όπου θα έχει ρόλο στην κατάρτιση εκλογικών καταλόγων και τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών στις οποίες θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness