Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλιματική αλλαγή: Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να χρονοτριβούν για την πυρηνική ενέργεια

Παρά τις πιέσεις του Παρισιού και δώδεκα συμμαχικών χωρών να εξασφαλίσουν τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή «πράσινη ταξινομία», αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Η Γαλλία και οι «επαγγελματίες» της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και εβδομάδες να συμπεριλάβει την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια στον κανονισμό που ορίζει τις «πράσινες» επενδύσεις στις οποίες η Ένωση θέλει να διοχετεύσει ιδιωτικό και δημόσιο κεφάλαιο.

Δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και χαρακτηρίζεται μέρος της λύσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Το κείμενο συνυπέργραψαν η Ρουμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα απαιτεί αναγκαστικά προσφυγή σε αυτήν την ενέργεια χωρίς άνθρακα, η οποία είναι επίσης πηγή στρατηγικής ανεξαρτησίας, υποστηρίζουν. «Το σενάριο της Επιτροπής για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 προβλέπει 13% πυρηνική ενέργεια. Είναι απλό: χωρίς να επανεπενδύσουμε σε αυτό, δεν θα φτάσουμε εκεί», λέει ο ευρωβουλευτής Christophe Grudler.

Στη Γαλλία, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (RTE) πρόκειται να δημοσιεύσει τα πολυαναμενόμενα σενάρια για τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να βασιστεί για τη μελλοντική επενδυτική της πολιτική σε πυρηνικούς σταθμούς.

Διαχείριση των αποβλήτων

Αντίθετα, ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο εξακολουθούν να αρνούνται να χαρακτηρίσουν τα πυρηνικά «πράσινα». Οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και ο κίνδυνος ατυχημάτων «δεν ανταποκρίνονται στην αρχή του να μην μην βλάπτουμε το περιβάλλον», υποστηρίζουν:  συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, αυτό θα «βλάψει μόνιμα την ακεραιότητά της, την αξιοπιστία της και επομένως τη χρησιμότητά της», έγραψαν στην Επιτροπή αυτό το καλοκαίρι.

Το Παρίσι συνεχίζει την πίεση

Στο τέλος των συζητήσεων των 27 για την ενέργεια, τα Ηλύσια Πεδία είπαν ότι «το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πάνω από όλα και ότι, με εξαίρεση ορισμένα κράτη που είναι λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού, όλα τα άλλα ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα αυτήν την πράξη».

Η αναβλητικότητα της Επιτροπής ενοχλεί το Παρίσι ακόμη περισσότερο, καθώς μια έκθεση που διατάχθηκε από το ερευνητικό του κέντρο για να ρίξει φως στη συζήτηση βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και έξι μήνες. Τα συμπεράσματά του είναι ξεκάθαρα: «Οι αναλύσεις δεν έχουν αποκαλύψει επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο επιβλαβής για την υγεία ή το περιβάλλον από άλλες τεχνολογίες».

Άλλωστε, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν σε έκθεσή της τον Μάρτιο επεσήμανε πως «καμιά ανάλυση δεν έχει επιφέρει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας».

Αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, το οποίο η Γερμανία, από την πλευρά της, επιθυμεί να συμπεριλάβει σετην «πράσινη ταξινομία» παρά το αποτύπωμα άνθρακα. Το Παρίσι και το Βερολίνο είναι καταδικασμένα να βρουν μια λύση που θα ενσωματώνει τόσο το φυσικό αέριο όσο και την πυρηνική ενέργεια στην προσπάθεια για το κλίμα. Εξάλλου αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκμυστηρεύτηκαν ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» επιβεβαίωσε ότι θέλει να συμπεριλάβει ταυτόχρονα το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά σε αυτόν τον κατάλογο των διαρκών επενδύσεων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.