Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κώστας Μπακογιάννης: Η ενεργειακή κρίση συνιστά απειλή και για τη Δημοκρατία

Τα δέκα χρόνια ζωής του γιορτάζει φέτος το Φόρουμ των Αθηνών για τη Δημοκρατία. Πόσο όμως γιορτάζει η ίδια η Δημοκρατία, ως έννοια, ως πραγματικότητα, ως ιδανικό, υπό τη σκιά πολλαπλών ανησυχητικών και ενίοτε ζοφερών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο; Και ποιοί είναι οι πιθανοί και ενδεδειγμένοι τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση;

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκαν να απαντήσουν με τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις τους, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν, σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υποστήριξε πως η ενεργειακή κρίση συνιστά απειλή και για την ίδια τη δημοκρατία, επισημαίνοντας πως χρειαζόμαστε άμεσα κοινή ευρωπαική λύση και ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στις κοινωνίες μας. «Η ενεργειακή φτώχεια κινείται ήδη σε πρωτοφανή επίπεδα - επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης. Είναι η στιγμή για ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο επιτάσσει την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης. Όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή είμαστε μακριά, από το βγει λευκός καπνός' στον ουρανό των Βρυξελλών.

Ο προτεινόμενος φόρος υπερκερδών σε συνδυασμό με ένα πλαφόν, είναι ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ακόμη την ελπίδα ότι η πρόταση των 15 χωρών περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα εισακουστεί. Και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα προχωρήσει. Εναλλακτικά, η άλλη λύση που θα έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα, είναι να προχωρήσουμε από κοινού στην προμήθεια φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διαγκωνισμούς και επιζήμιους ανταγωνισμούς, αλλά για συνεργασία», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων για να προσθέσει :

"Διατρέχουμε σοβαρότατο κίνδυνο επιδείνωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, όταν περιορίζουμε την πρόσβαση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε φωτισμό, ψύξη, κλιματισμό, καθαρό μαγείρεμα και θέρμανση. Οι οικογένειες δεν θα πρέπει να κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του 'να έχουν φαγητό στο τραπέζι ή να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας'.

Ενώ εργαζόμαστε με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την καθαρή και φτηνή ενέργεια, οφείλουμε να φροντίσουμε με τις επιλογές μας να μην επιβαρυνθούν οι πλέον αδύναμοι, οι περιθωριοποιημένοι και τα συνήθη θύματα διακρίσεων στις κοινωνίες μας.

Η δημοκρατία κινδυνεύει, τόνισε ο κ Μπακογιάννης".

Οι εργασίες του Athens Democracy Forum θα ολοκληρωθούν αύριο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

    

 

Απόψεις

 01/12/2023ο Κίσιγκερ απέθανεΞεβρόμισεν ο τόποςΕιρήνης Νόμπελ κέρδισεΠου σκότωνε ανθρώπους.02/12Με επιστολική την ψήφοΔεν  χορταίνει η κοιλιάΛύστε της τιμής το...
randomness