Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τη Νέα Αριστερά
Η πολιτική των συμμαχιών του κόμματος και ιδίως οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία του χώρου θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Κυρίως επειδή το κορυφαίο όργανο του κόμματος πρόκειται να συζητήσει το θέμα των πολιτικών συνεργασιών του κόμματος και ιδίως τη σχέση που θα διαμορφώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής πρόκειται να ξεκινήσουν με εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση που αναμένεται να θέσει τους άξονες για τις πολιτικές συνεργασίες του κόμματος. Συγκεκριμενοποιώντας σε έναν βαθμό την εφαρμογή των συνεδριακών αποφάσεων της Νέας Αριστεράς.
Θυμίζουμε ότι συνεδριακά η Νέα Αριστερά έχει υπέρ της συγκρότησης ενός «Λαϊκού Μετώπου» κι αυτό «προκρίνοντας τον διάλογο, την ζύμωση και την κοινή δράση σε συγκεκριμένα θέματα με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με την κοινωνία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις θέσεις της. Με τα μέχρι στιγμής πολιτικά δεδομένα αντίστοιχη θέση περί προγραμματικών συνεργασιών εκφέρει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (έστω και με τις εσωτερικές αντιφάσεις που υφίστανται στην Κουμουνδούρου). Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να κινείται στην λογική μιας αυτόνομης πορείας ενώ για το ΚΚΕ δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών συνεργασιών, ενώ αρνητική στάση φέρεται να έχει και το Μέρα 25.
Στην πραγματικότητα αυτό που αναμένεται να συμβεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, είναι η «επισημοποίηση» μια συζήτησης που εδώ και πολύ καιρό υπάρχει στην βάση του κόμματος, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και σε επίπεδο στελεχών στο διαδίκτυο: Ποιο είναι το περιεχόμενο των πολιτικών συνεργασιών στις οποίες μπορεί να προσβλέπει η Νέα Αριστερά και ειδικότερα η διαμόρφωση της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ζήτημα αυτό έχουν καταγραφεί δημόσια δηλώσεις στελεχών της Νέας Αριστεράς. Την ανάγκη άμεσων κινήσεων έχει επισημάνει σε συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου. Σημειώνοντας πως «η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν στον ελληνικό λαό, πρώτα απ’ όλα, να αντιπαραθέσουν τη συσπείρωση και τη συμμαχία τους. Να δείξουν ότι υπάρχει εναλλακτική, η εναλλακτική που μπορεί να ενώσει τους πολίτες σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα». Τόνισε πως «η συσπείρωση δυνάμεων είναι, λοιπόν, αναγκαία προϋπόθεση. Αναγκαία, αλλά όχι από μόνη της ικανή. Απαιτεί περιεχόμενο, προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες». Μάλιστα ξεκαθάρισε πως «ζητάμε από τα άλλα αριστερά προοδευτικά κόμματα να εμπλακούν σε μια τέτοια γόνιμη διαδικασία. Και εν τέλει θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτούς που θέλουν, μπορούν και συμφωνούν».
Σε δική του παρέμβαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέρ ενός ευρύτερου διαλόγου σε ένα φάσμα που θα κινείται από χώρο της σοσιαλδημοκρατίας έως «την Αριστερά της Αριστεράς». Αναφέροντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «για εμάς που υποστηρίζουμε το Λαϊκό Μέτωπο μια σύμπραξη μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καρικατούρα του Λαϊκού Μετώπου». Προσθέτοντας όμως πως «αν δουλέψεις και κάνεις μιας μεγάλη συζήτηση τότε αρχίζεις με ανθρώπους που δεν συμφωνείς να έχεις εμπιστοσύνη. Αυτή την στιγμή δεν έχω εμπιστοσύνη» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει αμβλυνθεί η τοξικότητα αυτού του χώρου». Σημείωσε επίσης πως «δεν θα ήμουν ενάντια στον να δημιουργηθεί κάποια στιγμή μια συμμαχία» αρκεί «οι θέσεις που θα έχουμε να μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και αν κερδίσουμε να είναι αποτελεσματικές».
Αντίστοιχα όμως ο Νίκος Μπίστης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε πως στο πλαίσιο του Λαϊκού Μετώπου «αν μείνουμε μόνοι μας, εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να προχωρήσουμε. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», σημειώνοντας πως «το διακύβευμα υπερβαίνει προσωπικές διαφορές, μιλάμε εξάλλου για συνεργασία και όχι ενιαίο κόμμα. Η εκκίνηση του Λαϊκού Μετώπου δεν μπορεί να περιμένει , όσο ο ελέφαντας είναι πάντα στο δωμάτιο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η πρόταση για το Λαϊκό Μέτωπο είναι δύσκολη αλλά έχει αρχή, μέση και τέλος. Και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη. Γιατί η ηθικολογία και η άρνηση της πραγματικότητας δεν παράγουν αριστερή πολιτική».
Όπως διαφαίνεται υπάρχουν δύο ή και περισσότερες προσεγγίσεις για το ζήτημα των συμμαχιών στην Νέα Αριστερά. Αυτές αναμένεται να κατατεθούν στην διαδικασία της πολιτικής απόφασης που τελικά θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο, ειδικά για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, να καταγραφούν έκδηλα και ριζικά αντίθετες απόψεις από τμήματα του χώρου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις πάντως η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού στελεχών που κινούνται «ενδιάμεσα» στην αντίθεση αυτή αναμένεται καθοριστική στην συγκρότηση ενός πολιτικού κειμένου με ένα «μίνιμουμ» πολιτικής συμφωνίας. Παραπέμποντας για το άμεσο μέλλον τα πλέον «ακανθώδη» ζητήματα.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR