Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κύκλωμα μεταναστών στον Έβρο: Το κόλπο με τα οχήματα από τρίτες χώρες και η «αλυσίδα» με τα συνεργεία

Το συνεχόμενο «κυνηγητό» της ΕΛ.ΑΣ.μελών κυκλωμάτων που μεταφέρουν μετανάστες, είτε από τον Έβρο προς το εσωτερικό της χώρας μας, είτε από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία αλλά και η κατάσχεση των οχημάτων που χρησιμοποιούν, η ανανέωση του «στόλου» τους, αποτελεί μπελά γι’ αυτούς.

Οι τεχνικές των κλοπών οχημάτων, όπως φάνηκε δεν ήταν καλή ιδέα για τα κυκλώματα.

Τα κλεμμένα οχήματα δεν μπορούσαν καν να φτάσουν στον Έβρο, αφού έπεφταν στα μπλόκα της Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής, από τα οποία δεν μπορούσαν να ξεφύγουν.

Έτσι ο «στόλος» των οχημάτων των κυκλωμάτων ανανεώνεται συνήθως από το εξωτερικό, με την αγορά οχημάτων που ανήκουν σε συμπατριώτες ομοεθνείς τους.

Το κόλπο έχει ως εξής. Αγοράζονται νόμιμα, μεταφέρονται στην Ελλάδα πάντα με ξένες πινακίδες (Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γερμανία κ.α.) και με υπεύθυνες δηλώσεις παραχωρείται η χρήση τους στους οδηγούς των κυκλωμάτων.

Έτσι, όταν πέφτουν στα μπλόκα της Αστυνομίας και κινούνται «άδεια», φαίνεται ότι είναι νόμιμα καθώς δεν απασχολούν.

Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού τους είναι πως σε κάθε μεγάλο κύκλωμα υπάρχουν και υπεύθυνοι οχημάτων αλλά και άτυπα συνεργεία που επισκευάζουν και συντηρούν αυτά τα οχήματα.

Η επιλογή των οχημάτων

Οχήματα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, τύπου καραβάν, πολυμορφικά και τζιπ, είναι στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Με τέτοια οχήματα μπορούν να μεταφέρουν σίγουρα έως και 10 μετανάστες. Με ένα τέτοιο δρομολόγιο από Έβρο έως Θεσσαλονίκη το κύκλωμα μπορεί να κερδίσει πάνω από 10.000 € και από Θεσσαλονίκη προς Αλβανία μπορεί βάλει στο ταμείο του άλλα 5.000 € τουλάχιστον.

Με τον τρόπο αυτό, το κόστος της αγοράς από τα κυκλώματα είναι πολύ μικρό και η απόσβεση γίνεται από το πρώτο κιόλας δρομολόγιο!

Χαρακτηριστικό του πλήγματος που δέχονται τα κυκλώματα, είναι η «αποψίλωση» από τους άνδρες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ημαθίας. Πάνω από 20 οχήματα κατασχέθηκαν μέσα σε δύο μήνες.
Το τελευταίο πλήγμα ήρθε πριν από λίγες μέρες όπου 5 οχήματα μαζί με συνολικά 6 διακινητές (συνελήφθησαν όλοι ), έπεσαν στην ενέδρα που τους είχαν στήσει οι άνδρες της Αστυνομίας λίγο έξω από τη Βέροια, σε μια μεταφορά 35 περίπου μεταναστών.

Χθες μάλιστα ο Εισαγγελέας της Βέροιας, προφυλάκισε και τους 6 διακινητές. Ένα κύκλωμα που σιγά σιγά αποψιλώνεται και οδηγούνται όλοι στη φυλακή, εγκληματίες διακινητές ψηλά στην ιεραρχία του κυκλώματος, που δεν σταματούν στα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ και που αντιστέκονται.

Σε δηλώσεις του στο ertnews.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας

«Παλιότερα μιλούσαμε για οδηγούς οι οποίοι ήταν απλοί μετανάστες, τους βάζαν τα κυκλώματα δηλαδή προκειμένου να οδηγήσουν τα οχήματα αυτά και να πάνε στον προορισμό τους. Πλέον σήμερα έχει αλλάξει αυτή η ταυτότητα των διακινητών, βλέπουμε τελικά ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν απασχολήσει και έχουν διαπράξει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πρόσφατα συνελήφθη δραπέτης φυλακών- διακινητής, ψηλά στην ιεραρχία κυκλώματος, προσφάτως πάλι είχαμε διακινητές οι οποίοι είχαν καταδικαστεί και αυτοί για παρόμοιες περιπτώσεις, για υποθέσεις ναρκωτικών, για εμπόριο ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, διακινητές οι οποίοι έχουν προβεί σε ληστείες, προβαίνουν σε εκβιασμούς –σύνηθες φαινόμενο για τα κυκλώματα- σε εκβιασμούς μεταναστών προκειμένου να τους αποσπάσουν περισσότερα χρήματα για την μεταφορά αυτή».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ NEWS.GR