«Λουκέτο» στη Χαλυβουργική λόγω χρεών στη ΔΕΗ
Τίτλοι τέλους μετά απο 93 χρόνια για την ιστορική βιομηχανία «Χαλυβουργική» λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πλέον το εργοστάσιο προστέθηκε και τυπικά στη λίστα των βιομηχανικών «λουκέτων” που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, έστω και εάν η αφορμή για τους τίτλους τέλους δόθηκε από την ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κ. Αγγελόπουλου και των δύο υιών του, που έκλεισε οριστικά την κάνουλα των κεφαλαιακών ενέσεων που συντηρούσαν στην εντατική τη βιομηχανία που στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα.
Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία το «λουκέτο» στη Χαλυβουργική, επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καθώς -όπως τονίζει- «είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες».
Και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργική, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Το κατέβασμα του διακόπτη ρεύματος στη Χαλυβουργική επικυρώνει το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στη χώρας μας, την μετατροπή αυτών σε «εμπορευματικά κέντρα» και εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων. Αντί για σταθεροποίηση και ανάπτυξη με το «τέλος των μνημονίων», η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αποβιομηχάνιση, την παραγωγική συρρίκνωση, την ανεργία. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής για την Χαλυβουργική. Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να πριμοδοτεί την μείωση της ανεργίας μέσα από τα 4ωρα και τις ελαστικές θέσεις εργασίας που αποτελούν το 55% των νέων θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας πως οι ανάγκες της οικογένειας απαιτούν σταθερή απασχόληση και πλήρη αμοιβή, ενώ η μερική απασχόληση πρέπει να είναι επιλογή του εργαζομένου και μόνο προσωρινή-μεταβατική λύση στην ανεργία.