Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μ. Βορίδης: Η στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι η μόνη πραγματικά κυβερνητική στρατηγική

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο "Action 24", επεκτάθηκε όμως και στα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Στην αρχή του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει σκωπτικά: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θα εκτιμούσε παρά πολύ την παρουσία του κ. Καμμένου δίπλα στη ριζοσπαστική Αριστερά και την κυβέρνησή της, (είναι) πολύ ταιριαστό. Μια ...μικρή αντίφαση την έχει».

Στην ουσία τώρα, και τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε πως άκουσε πράγματα που είχε ακούσει και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, άκουσε όμως και πράγματα, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν, κυρίως στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Εκτίμησε πάντως ότι σε ειδικότερα θέματα, π.χ. τις επαναπροωθήσεις σε μη όμορες χώρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος «θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή τους».

Πρότεινε, μάλιστα, ότι «ο κ. Τραμπ να έλθει στην Ελλάδα να διδαχθεί τι κάνουμε για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Με άλλα λόγια, «να δει πώς τεχνικά μπορεί να εφαρμοσθεί αυτό. Τον φράκτη στην Ελλάδα τον έχουμε κάνει, την ενεργητική αποτροπή την έχουμε κάνει, τις πολιτικές για διμερείς επαναπροωθήσεις τις έχουμε κάνει». Και, εν κατακλείδι, είναι «ένα πλέγμα δράσεων για τον περιορισμό και την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων, στα οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και πρωτοπορία. Η αμερικανική διοίκηση πρέπει να έλθει να της πούμε μια σειρά πράγματα», επανέλαβε.

Παράλληλα χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη θέση του κ. Τραμπ για τα δύο φύλα, κάνοντας επιπλέον λόγο για «ακραία ατζέντα», που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ και η οποία, όμως, «δεν υπάρχει στην Ευρώπη», όπως διευκρίνισε.

Σε σχέση με τις αμερικανικές εξαγγελίες για την επιβολή δασμών, αφού υπενθύμισε ότι ο Ντ. Τραμπ τα είχε ξαναπεί στην πρώτη θητεία του, αναγνώρισε ότι «ανοίγει μια γενικότερη συζήτηση που ενδεχομένως να επηρεάσει την Ευρώπη».

Στο κεφάλαιο των αμυντικών δαπανών, παρατήρησε ότι δεν μπορεί μόνο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να τηρούν τη ρήτρα για το 3% του ΑΕΠ, αντιθέτως, «πρέπει να το κάνουν όλοι -εδώ η Ελλάδα έχει ταυτόσημη άποψη με τις ΗΠΑ». Έκανε δε, ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης έχει στηριχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί και η Ευρώπη να μην αναπτύσσει τη δική της άμυνα και να έχουν ...βολευτεί πολλές χώρες, πρωτίστως και κυρίως η Γερμανία», που διαθέτει τα ποσά αυτά σε άλλους τομείς υπέρ των πολιτών της. Την ώρα, μάλιστα, που «άλλες χώρες, πρωτίστως η Ελλάδα, εξ αιτίας του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των ανησυχιών του, πρέπει να τις καταβάλλει» (αυτές τις δαπάνες). Συν τοις άλλοις, «δεν μπορούμε εν συνεχεία να λέμε ότι αυτό θα προσμετράται στο έλλειμμα», ήταν η καταληκτική παρατήρηση του κ. Βορίδη στο συγκεκριμένο θέμα.

Η δεύτερη μεγάλη συζήτηση που θέτει ο κ. Τραμπ και «ανοίγει πιεστικά στην Ευρώπη, έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα. Συμφωνούμε με την πράσινη μετάβαση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται τσακίζοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική βιομηχανία και ανταγωνιστικότητα», επεσήμανε.

Και πρότεινε «να κάνουμε δύο πράγματα»: Πρώτον, «να εξορθολογίσουμε και να προσαρμόσουμε τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες μας, να τις ανακατευθύνουμε κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Να μη σκοτώνουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών». Και δεύτερον, «να ελαφρύνουμε - και να μπει ως ευρωπαϊκός στόχος, στην Ελλάδα έχουμε κάνει αρκετά - τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις».

Αλλάζοντας θέμα, ο κ. Βορίδης, συμφωνώντας με τη διαπίστωση ότι καταγράφεται «παγκόσμια στροφή προς τα δεξιά», εξήγησε συγχρόνως και το «γιατί»: «Όπου υπήρξε, υπήρξε γιατί μεγάλα λαϊκά ζητήματα, θέματα που έθεταν οι πολίτες και τα οποία συνδέονταν με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ταυτότητας, με τις προτεραιότητες στους εθνικούς πληθυσμούς -αυτά λοιδορήθηκαν από τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις. Όχι απλώς δεν άκουσαν τους πολίτες όταν έθεταν τέτοια ζητήματα, όχι απλώς δεν δέχθηκαν να σκεφθούν πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν - ανεξαρτήτως του αν αντιμετωπίζονται επαρκώς ή όχι - αλλά θεώρησαν ότι εδώ υπάρχει ένα ταυτοτικό σφάλμα. Δηλαδή οι πολίτες ...έφταιγαν που καταλάβαιναν το πρόβλημα ως πρόβλημα, γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα ιδεολογικά εργαλεία να καταλάβουν».

Ο υπουργός Επικρατείας έφερε, μάλιστα, και ένα παράδειγμα: «Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, βλέπουν στη γειτονιά τους παράνομη εργασία από παράνομους μετανάστες, επιπλέον υφίστανται την πίεση της εγκληματικότητας». Οι άνθρωποι αυτοί απευθύνονται στα κόμματα και τα ρωτούν τι θα κάνουν. Και, έρχεται η Αριστερά, ένα τμήμα των Σοσιαλιστών και των Κεντρώων (πχ οι μακρονιστές στη Γαλλία, όπως είπε) και «όχι απλώς δεν τους ακούν αλλά τους λένε ότι είναι λάθος. Τους κουνάνε το δάκτυλο».

Πάντως, διευκρίνισε, αυτό «στην Ελλάδα δεν έχει γίνει, η δική μας κυβέρνηση όχι απλώς δεν είπε ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, (αντιθέτως) είπε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα».

Για τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στα δεξιά του, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι δεν ακούει διαφορετική επιχειρηματολογία από τις δυνάμεις αυτές. Και, χαρακτηρίζοντας «πολύ σωστή» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα κόμματα αυτά, το βράδυ της Τρίτης στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Μ. Βορίδης επιχειρηματολόγησε: «Τα κόμματα αυτά δεν έχουν κανένα κυβερνητικό περιεχόμενο, είναι κόμματα λαϊκιστικά με τα οποία δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια σχέση όντως σοβαρής κυβερνητικής συνεργασίας».

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «ορισμένα από αυτά τα κόμματα βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση και αντίθεση με βασικές στρατηγικές παραδοχές τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια: Είμαστε με το ΝΑΤΟ, είμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε με τη Δύση. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε με τους Ρώσους, ούτε πρόκειται να βάλουμε τέτοια συνιστώσα στην κυβέρνηση», διεμήνυσε και υπογράμμισε ότι «τα κόμματα αυτά είναι καθηλωμένα σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κάτι χάνουν».

Κατά την άποψη του υπουργού Επικρατείας και με δεδομένη, όπως είπε, τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη, «μία είναι η λύση: η αυτοδυναμία της ΝΔ». Όπως προκύπτει εξάλλου από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, «η δική μας στρατηγική, που είναι στρατηγική αυτοδυναμίας, δικαιώνεται γιατί είναι η μόνη πραγματικά κυβερνητική στρατηγική». Προφανώς, διευκρίνισε, «κάθε κόμμα υπερασπίζεται την πολιτική του και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό στο πλαίσιο της δημοκρατίας». Από την άλλη, «η στρατηγική της αυτοδυναμίας είναι απολύτως δικαιωμένη», είπε και ζήτησε, κλείνοντας, «να κοιτάξουμε γύρω μας», τι γίνεται στη Γαλλία ή τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Δημήτρης Λαθούρης        Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρου παραλογισμού.Χαρακτηριστική (αλλά όχι δυστυχώς...
randomness