Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Μήνυμα για δίκαιη λύση και αλληλεγγύη στην Ελλάδα από την ευρωομάδα της αριστεράς GUE/NGL

Υπέρ μια λύσης που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και που δεν θα επιτρέπει μια χώρα να κυβερνάται από μια τρόικα, τάχθηκε η Gabi Zimmer, πρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL ανοίγοντας σήμερα Τρίτη τις Ημερίδες Μελέτης που γίνονται στην Αθήνα και έχουν στο επίκεντρο το χρέος των χωρών της περιφέρεια.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και να δούμε αν τελικά οι πλειοψηφίες θα καταλήξουν σε μια δίκαιη λύση», είπε η κ. Zimmer και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», γιατί δεν είναι δυνατόν με την ανοχή της ΕΕ, μια χώρα να κυβερνάται από μια τρόικα. Η κ. Zimmer αναφέρθηκε στα μεγέθη της χρηματοδότησης της Ελλάδας σημειώνοντας πως ενώ είναι μεγέθη δισεκατομμυρίων, πήγαν στην Ελλάδα χωρίς να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρώπων. Κάλεσε επίσης να δραστηριοποιηθεί η ευρωομάδα της αριστεράς με τρόπο ώστε να διευρύνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Ελλάδα, διότι «αν δεν υπάρξει δίκαιη και αλληλέγγυα λύση τότε το μέλλον της Ευρώπης θα είναι προβληματικό και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λιτότητας θα θάβονται οι ευρωπαϊκές αξίες.

Στο ενδεχόμενο αυτός ο μήνας να αποδειχθεί σημείο καμπής και η Ελλάδα από πειραματόζωο της άγριας λιτότητας να αποδειχθεί αφετηρία για μια στροφή στην ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την εναρκτήρια διαδικασία των Ημερίδων Σκέψης της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL.

«Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι στην Ελλάδα και, γύρω από τον αγώνα που γίνεται, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να οργανωθεί και να επιτευχθεί μια ρωγμή σε αυτό το τείχος. Σε αυτή το μονοκαλλιέργεια, επί πολλά χρόνια, μιας άγρια μονομερούς λιτότητας που πήρε τις διαστάσεις μια θρησκευτικά μονομερούς προσέγγισης», είπε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε ότι η αριστερή ομάδα της Ευρώπης εκφράζει την αλληλεγγύη της ώστε το νεογέννητο αριστερό πείραμα να μπορέσει να επιβιώσει. Αλληλεγγύη από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, την ίδια στιγμή που «οι ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, όταν τους παρουσιάζεις τα στοιχεία (για την ύφεση και την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, την ίδια ώρα που εκτινάχθηκε το χρέος), απαντούν ‘ αν αυτή είναι η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Εμείς επιμένουμε'».

«Απέναντι σε αυτό το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, εμείς η Αριστερά της Ευρώπης να απαντήσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και για τα θέματα του χρέους, και για τα θέματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Την πρόταση που έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων για το ζήτημα του χρέους και την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα παρουσίασε στην Ημερίδα ο Gabriel Colletis, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Ο καθηγητής G. Colletis είπε ότι μια αναδιάταξη του χρέους είναι χρήσιμη αλλά η κύρια πρόκληση είναι η Ελλάδα να μπορέσει να κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις για την επαναβιομηχάνιση και για την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Ο κ. Colletis αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας παραγωγικού ταμείου και δημιουργίας διμερών επενδυτικών ταμείων με ιδιοκτήτες δύο δημόσιους φορείς (από την Ελλάδα και την αντισυμβαλλόμενη χώρα κάθε φορά) τα πρώτα έσοδα των οποίων θα εξυπηρετούν το χρέος. Η πρόταση που έχει επεξεργαστεί προβλέπει ότι η διοίκηση των ταμείων θα ασκείται με τρόπο που δεν στερεί την Ελλάδα από την κυριαρχία της. Προβλέπει επίσης δημοπρασίες επενδύσεων που θα σχεδιαστούν για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Στις ημερίδες μελέτης της ευρωομάδας της αριστεράς ο Αλέκος Καλύβης, υπεύθυνος του προγράμματος και οικονομικής πολιτικής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρόβλημα του χρέους. Όπως τόνισε «το χρέος εκπροσωπεί τους φόρους που δεν πληρώνει η αστική τάξη, είναι το τίμημα της διαπλοκής, είναι φοροδιαφυγή αλλά εκφράζει κιόλας τα τεράστια προβλήματα παραγωγικού μοντέλου» στη χώρα μας. Είπε ακόμη ότι ο τρόπος διαχείρισης του χρέους είχε στόχο τη βίαιη μεταβολή των κοινωνικών δυνάμεων σε βάρος της εργασίας και ότι τελικά το βάρος φορτώθηκαν η εργατική και μεσαία τάξη.

Ο κ. Καλύβης αναφερόμενος στην μνημονιακή εποχή είπε ότι το χρέος διευρύνθηκε από την πολιτική των μνημονίων και ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης ήταν μια πλήρως αποτυχημένη πολιτική για την οποία οφείλει να δώσει λόγο η τρόικα. Η επιμονή σε αυτή την αντιλαϊκή καταστροφική πολιτική επί μια πενταετία βύθισε τη χώρα σε ένα σπιράλ οικονομικής εξάρτησης και παρακμής». 


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά Η μουσική είναι καθ’ όλα ιερή όντας εφεύρεση των θεών.(Πλούταρχος) Άλλος ένας θεσμός, η Εurovision, προσωπικά πιστεύω ότι αρχίζει να...
randomness