H επανεμφάνιση των φυσικών φαινομένων
Γράφει ο
Σόκολος Νίκος
Με την εναλλαγή των φυσικών φαινομένων , σταδιακά ζούμε πότε τους σεισμούς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα , και πότε τις πλημμύρες την δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή μετά τις δασικές πυρκαγιές .
Και πότε την εξέλιξη των καταστροφών , μέσα από τις οποίες ζούμε την έκλυση της αρνητικής ενέργειας , την ίδια την επίδραση των καταστάσεων εκείνων , μέσα από τις οποίες εστιάζουμε τις αρνητικές πτυχές της ζωής , για όσα ζούμε σε κάθε χρονική περίοδο που έχουμε την έξαρση αυτών των φαινομένων .
Αλλά και για όσα ήδη ζούμε , αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο , με τις εκδηλώσεις πυρκαγιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας , ακόμα και με την σεισμικότητα του Ελληνικού χώρου .
Για τις οποίες δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση των κινδύνων , και προστασία της ανθρώπινης ζωής .
Δεν μιλάμε βέβαια για τα στατικά προβλήματα των παλαιών μονών του Αγίου όρους , και για τις ζημιές που έπαθαν τα μοναστήρια , αγνοώντας ίσως τις αξεπέραστες παθογένειες της αρχιτεκτονικής δόμησης , την μεγάλη εθνική , ιστορική , θρησκευτική , γραμματολογική και πολιτιστική αξία , της Ελληνικής μοναστικής πολιτείας .
Τις μελέτες εκείνες που θα ενίσχυαν την ποιότητα του σκυροδέματος , τις εργασίες που θα ενίσχυαν τον αντισεισμικό σχεδιασμό των μοναστηριών , ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές στο ζωντανό μουσείο της Ελληνικής ορθόδοξης πίστης .
Θεωρούνται όχι μόνο απαραίτητες , αλλά και επιβεβλημένες , για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός σεισμικού γεγονότος , και αυτό επειδή , γνωρίζαμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος , είχε συνέχεια στο παρελθόν και στο μέλλον , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί , ένα χαοτικό φαινόμενο , για το οποίο καθιστάται δύσκολη η παρακολούθηση του .
Κοντά στις εναλλαγές των φυσικών αυτών φαινομένων αν προσθέσουμε ακόμα και την εκδήλωση των πυρκαγιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας , τα φαινόμενα αυτά , που συμβαίνουν στην φύση , στην ίδια την κοινωνική ζωή , αυξάνουν τις καταστροφές και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε μια ανοργάνωτη χώρα που πλήττεται περισσότερο , από την συχνότητα της επανεμφάνισης τους , αλλά και από την έλλειψη της προσαρμογής μας σε μέτρα , που θα μπορούσαν να προλάβουν αυτές τις καταστροφές .
Ο αριθμός των σεισμών μεγάλος , αλλά ακόμα πιο μεγαλύτερος ο αριθμός των πυρκαγιών , γεγονός που παρατηρείται αύξηση , ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου , ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και δεν διανύσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτό το καλοκαίρι .
Η επανεμφάνιση των φυσικών φαινομένων και των καταστροφών , είναι ένας εφιάλτης που φέρνει πιο πολύ αγωνία, ανησυχία και άγχος για να βιώσουμε και πάλι νέες καταστροφές , συνδυάζοντας αυτή την φορά τον σεισμό και την φωτιά , ως γεγονότα που προκαλούν πολλά προβλήματα , ζημιές , ακόμα και θανάτους .
Τα γεγονότα , τα μεγέθη των απωλειών , ο αριθμός των καταστροφών , είναι αρκετά για να μας θυμίσουν ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους , όπως και την έλλειψη οργάνωσης από το κράτος , το οποίο ενώ διακρίνει τα προβλήματα, δεν λαμβάνει μέτρα , για την αποφυγή των κινδύνων και των καταστροφών .