Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μήνυση κατά γιατρών από ανδρόγυνο για τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού του - Τι απαντά ο διοικητής του "Ιπποκρατείου"

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ανδρόγυνο, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους, τον οποίο, σύμφωνα με μήνυση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποδίδουν σε εκ μέρους τους εγκληματική συμπεριφορά.

Όπως περιγράφεται στη μήνυση, η γυναίκα ως ετοιμόγεννη έγκυος μετέβη στις 26 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, απ' όπου -όπως καταγγέλλει- την έδιωξαν με την αιτιολογία ότι «έληγε η εφημερία του νοσοκομείου». Κατά την ίδια καταγγελία, όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο εφημέρευε, δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί εν τέλει η ζωή του νεογέννητου παιδιού, τέσσερις μήνες αργότερα (στις 21/6), κατόπιν νοσηλείας στη ΜΕΘ Νεογνών του «Παπαγεωργίου».

Σύμφωνα με την μηνύτρια, η ίδια νοσηλεύτηκε για οκτώ μέρες σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας.

Όπως αναφέρεται δε στη μήνυση, σύμφωνα με βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου - μαιευτήρα που παρακολουθούσε τη γυναίκα, το έμβρυο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Το ζευγάρι ζητεί να αποδοθούν ποινικές ευθύνες «κατά των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού, κυρίως στο Ιπποκράτειο, αλλά και δευτερευόντως των γιατρών που καθυστέρησαν τη διενέργεια της καισαρικής τομής στο Παπαγεωργίου (προφανώς όχι εκείνων της ΜΕΘ Νεογνών)».

 

Τι απαντά  ο διοικητής του "Ιπποκρατείου"

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές - καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιπποκρατείου, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού εγκύου σε τελειόμηνη κύηση.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Υπενθυμίζεται ότι ανδρόγυνο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου), συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.

    

 

randomness