Μπαράζ σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Νέα έκτακτη σύσκεψη
Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Τι λένε οι ειδικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νησί της Σαντορίνης με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το πρωτοφανές φαινόμενο. Τρεις νέες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Νέα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Παράλληλα, νέα έκτακτη σύσκεψη για τα σεισμικά φαινόμενα σε Σαντορίνη και Αμοργό έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σήμερα Τετάρτη (5/2) στις 13:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και τρεις επιστήμονες.
Σαντορίνη: Πάνω από 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί
Ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το νησί με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί.
Λέκκας: Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ
Για «υπαρκτό σενάριο σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης (5/2), εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR