Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Δένδιας: Προσβλέπω σε μια διαρκή βελτίωση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων - Διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σε μια διαρκή βελτίωση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων προσβλέπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra).

«Σήμερα είχα καταρχάς μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό μου, θα τολμούσα να πω φίλο της Ελλάδας, Wopke Hoekstra» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως συζήτησαν τα ζητήματα που αφορούν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, την ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και τη Λιβύη, καθώς και μια σειρά από θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις και το πώς θα μπορούσαμε να τις αναπτύξουν περαιτέρω.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη, όπως είπε, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η Ολλανδία είναι μια σημαντική χώρα με σημαντικό ΑΕΠ και μια χώρα η οποία μετά το Brexit θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή και στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα οικονομίας μέσα στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Κατά την παραμονή του στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρώτη φορά μετά από το 2004 που το είχε επισκεφθεί ο Π. Μολυβιάτης, όπως σημειώνει, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταθέσει μαζί με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη γνωστή επιστολή που αφορά στα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει δηλώσει το ειδικό της ενδιαφέρον για το ζήτημα της Μαριούπολης, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ελλάδα. «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαχρονικά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντοτε πιστεύει ότι είναι ο ενδεδειγμένος χώρος και τρόπος, αν θέλετε, επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο το είχε επισκεφθεί και ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό μαζί με τη δική μου σημερινή επίσκεψη δείχνει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ