Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία αυστηροποίηση σε κάποιους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής

Για τις μεταναστευτικές ροές, το ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινών κέντρων φύλαξης σε Κρήτη και Ρόδο, τη συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, αλλά και το μέλλον της μεταναστευτικής πολιτικής, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

«Τα νούμερα είναι περίπου σταθερά. Οι ροές είναι αυξημένες», είπε ο υπουργός εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τις 50.000. «Αυτήν τη στιγμή τα νούμερα είναι γύρω στις 40 και είμαστε στο Νοέμβριο. Μιλάμε για το 2024, έναντι 38.000, αν δεν απατώμαι, το 2023. Επομένως έχουμε μία αύξηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, το δείχνουν οι αριθμοί. Από κει και πέρα, το ότι εισέρχεται αυτός ο αριθμός στη χώρα δεν σημαίνει και ότι παραμένει αυτός ο αριθμός στη χώρα. Αυτήν τη στιγμή, καταγεγραμμένοι στις δομές είναι περί τους μισούς. Δηλαδή γύρω στις 24-25.000. Οι άλλοι, εφόσον έχει κριθεί θετικά η αίτηση ασύλου που -κατά πάγια τακτική- υποβάλλουν, παίρνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουνε προς την Ευρώπη, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Γερμανία. Η στροφή της Γερμανίας, λόγω εγχωρίων πολιτικών προβλημάτων, προς μία πιο αυστηρή πολιτική, προς έλεγχο συνόρων, προς -ενδεχομένως- αλλαγές στην πολιτική επιστροφών, ήταν αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα πλήξει την Ελλάδα με ένα κύμα μαζικών επιστροφών», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με την Τουρκία, ο υπουργός απάντησε ότι πρέπει διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, όχι η Ελλάδα διμερώς. «Δεν είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό, αλλά θα συζητήσουμε με τους γείτονές πάνω στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, να διαπραγματευτεί, να εφαρμόσει τη συμφωνία που ισχύει από το 2016, διά της οποίας πρέπει να γίνουν και επιστροφές στην Τουρκία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινών κέντρων φύλαξης σε Κρήτη και Ρόδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε: «Δεν σχεδιάζουμε νέες δομές σε Κρήτη και Ρόδο. Οι δομές γενικά έχουν ένα στοιχείο, θα έλεγα, πιο παρατεταμένης διαμονής με τις υπηρεσίες καταγραφής και τα λοιπά και τα λοιπά. Στην Κρήτη και στη Ρόδο δεν υπάρχουν δομές και έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δομές. Αυτό που σχεδιάζουμαι, όμως, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν στη Ρόδο πριν από λίγες μέρες, πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, είναι να υλοποιήσουμε προσωρινούς χώρους φύλαξης ή κράτησης, αν θέλετε, για όλους αυτούς που εισέρχονται και που αν δεν φυλάσσονται συντεταγμένα και ελεγχόμενα σε έναν συγκεκριμένο χώρο θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εκτίμησε, παράλληλα, ότι θα υπάρξει μία αυστηροποίηση σε κάποιους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής. «Βέβαια, όλο αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής διαβούλευσης και απόφασης, όχι ο καθένας μόνος του να αποφασίζει και να ρίχνει το μπαλάκι στον συνορεύοντα ή στον επόμενο που είναι στο εξωτερικό όριο. Όχι τέτοια. Εκτιμώ, όμως, ότι θα έχουμε μία αυστηροποίηση των διατάξεων, ιδίως όσον αφορά τις επιστροφές για αυτούς που δεν δικαιούνται άδεια διαμονής, κάποιες διατάξεις για την παροχή του ασύλου και επίσης όλο αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση. Αυστηροποίηση όσον αφορά αυτά που σας είπα: Την προστασία των συνόρων ασφαλώς αλλά και με όρους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολύ αφηρημένη έννοια, αλλά η αλληλεγγύη στην πράξη σημαίνει ότι δεν αφήνουμε την Ελλάδα να υποστεί όλη την πίεση, αλλά επιμερίζεται η πίεση και βοηθούνται και οι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό σύνορο την πίεση αυτή», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

πηγη:απε

    

 

randomness