Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Βούτσης: Υψηλός συμβολισμός στήριξης της χώρας μας από τις ακραίες μηνημονιακές δεσμεύσεις η παρουσία Γιούνκερ

Τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα και των συζητήσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, αυτόν της στήριξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.     

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανέβει στο βήμα για την εκφώνηση της ομιλίας του, ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο λέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης δίνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια με αισιοδοξία για το μέλλον».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ. Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε ένα περιβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες η ελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχει θετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών - μελών».

«Μας δόθηκε η ευκαιρία προ ολίγων ημερών στην Διάσκεψη των Προέδρων στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης να αναφερθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον δημιουργικού προβληματισμού, αλλά και σημαντικών αντιθέσεων και αποκλίσεων από τις ηγεσίες ορισμένων κρατών - μελών στην προφανή ανάγκη για περισσότερη Δημοκρατία και για κοινωνική σύγκλιση, για ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, για τερματισμό της λιτότητας και για αλληλέγγυες πολιτικές με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Για μια νέα δυναμική και δημοκρατική νομιμοποίηση στο όραμα των λαών, όπως επίσης και στον ρόλο της ΕΕ σε διεθνές περιβάλλον. Με ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η χώρα μας αποτελεί το σύνορο της ΕΕ. Για την καταπολέμηση των νέων εθνικιστικών και ξενοφοβικών τάσεων, που αρνούνται τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής στην παρέμβασή του. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

Απόψεις

Οι μετακινήσεις του εκλογικού σώματος είναι αυτές που διαμορφώνουν συσχετισμούς, καθορίζουν εκλογικές συμπεριφορές και επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τη...