Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέος σεισμός στη Σάμο: «Ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα στα νότια, δείξτε ψυχραιμία», λένε οι σεισμολόγοι

Νέος σεισμός 4,5 ρίχτερ έγινε δυο λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα στην Σάμο.

Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρό σεισμό που γίνεται στο νησί με μεγαλύτερο εκείνον των 5,2 ρίχτερ.

Δύο φορές «χτύπησε» τη Σάμο ο Εγκέλαδος νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8), με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση μεταξύ των τοπικών αρχών, των κατοίκων και των σεισμολόγων.
Ευτυχώς ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί προβλήματα, όπως μεταφέρει στο GRTimes ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για μικροτραυματισμούς ή για ζημιές σε κτίρια», λέει κ. Στάντζος, προσθέτοντας ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν “ανοιχτεί” σε όλη την περιοχή και κάνουν έλεγχο σε κτίρια και οικοδομές».

Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος συνιστά «ασφάλεια και φυσικά ψυχραιμία».

«Έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα νότια της Σάμου»

Στους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου με διαφορά 15′ λεπτών (12:56 ο πρώτος, 13:11 ο δεύτερος), αναφέρθηκε με δηλώσεις στο GRTimes ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 13 χλμ. νότια του Πυθαγορείου της Σάμου», ξεκαθαρίζει ο ίδιος, συμπεραίνοντας πως «αρχικά, ο πρώτος που είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ ήταν ο προ-σεισμός του σεισμού που ακολούθησε και ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έπειτα, βλέπουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα νότα της Σάμου, το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό που σημειώθηκε στις 30/10/20. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το ρήγμα εκείνο, δεν έχει ενεργοποιηθεί και πάλι».

«Δεν ξέρουμε αν είναι δεύτερος, ήταν ο κύριος σεισμός»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η δεύτερη, πιο ισχυρή σεισμική δόνηση, αποτελεί και τον κύριο σεισμό.

«Το τελευταίο συμπέρασμα που εξάγουμε, μέχρι -τουλάχιστον- αυτή τη στιγμή, είναι πως δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς έχει περάσει λίγη ώρα μετά το συμβάν και θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να έχουμε μία πιο έγκυρη άποψη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο ίδιος ωστόσο, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «συνιστούμε στους κατοίκους ψυχραιμία, αλλά και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών».

Η ανάρτηση… πριν από τον σεισμό

Το πρωί πάντως -προτού συμβούν οι δύο σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν τη Σάμο- ο κ. Παπαδόπουλος εξέφραζε τον προβληματισμό του για την… «παρατεινόμενη σεισμική ησυχία».

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο facebook σήμερα (31/8), στις 11:11 πμ, τόνιζε πως «το σύστημα μαζεύει ενέργεια», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα διανύει περίοδο παρατεινόμενης σεισμικής ησυχίας, καθώς «συμπληρώσαμε 8 μήνες χωρίς ούτε ένα 5άρη σεισμό στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR