Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Μητσοτάκης θέλει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Τι κρύβεται πίσω από τις αιχμές Μαξίμου για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και τις “ευχές” για αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και αντιπολίτευση με κοστολογημένες προτάσεις

Ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται πλέον για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στη Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου προσδοκούν σε δικά τους κέρδη, ασχέτως του ποιος εκλεγεί.

Πίσω από τις “αστικές ευγένειες” του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αλλά και τις αιχμές για το μέγεθος της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και τις “ευχές” για μία αντιπολίτευση με κοστολογημένες προτάσεις, κρύβεται ειδικότερα μία συγκεκριμένη στρατηγική του Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016, είχε απευθυνθεί στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το οποίο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, εκτός από τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και της δεξιάς, περιελάμβανε και ένα κομμάτι ψηφοφόρων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι πασοκογενείς ψηφοφόροι που στράφηκαν στη ΝΔ επί Μητσοτάκη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη τόσο του 2019 όσο και του 2023. Το κοινό αυτό λοιπόν φιλοδοξεί να κερδίσει οριστικά η γαλάζια ηγεσία, είτε επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, είτε κερδίσει ο Χάρης Δούκας.

Μία γαλάζια στρατηγική, όποιος και εάν κερδίσει στο ΠΑΣΟΚ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ειδικότερα αφενός ότι η στρατηγική Ανδρουλάκη “ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ” έχει “ταβάνι”. Και αφετέρου ότι ο κ. Δούκας μπορεί να θεωρηθεί ότι κλίνει περισσότερο προς τη μία πλευρά, απωθώντας ένα κομμάτι του “εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ”. Με άλλα λόγια, όποιος και να εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θα συνεχίζει στη στρατηγική αντιμετώπισης του Κινήματος ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.

Σε κάθε περίπτωση είτε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διαγκωνίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς, είτε αρχίσει να φλερτάρει με συνεργασίες για ένα νέο προοδευτικό φορέα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι προκύπτει πεδίο δόξης λαμπρόν για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επισήμως βέβαια, από την κυβέρνηση μετρούν προσεκτικά τα λόγια τους. “Χαιρετίζουμε οποιαδήποτε συμμετοχή ακόμη και εάν δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και τις προσδοκίες”, σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μαρινάκης. Υποτίμησε έτσι εμμέσως το βαθμό συμμετοχής στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες ψήφισαν στον πρώτο γύρο περίπου 300.000 άτομα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΝΔ δεν ανησυχεί αλλά προσδοκεί “να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη εναλλακτική κοστολογημένη, για να γίνονται και συγκρίσεις”. Τόνισε δε ότι: “Την ίδια απάντηση είχα δώσει και μετά την αντίστοιχη διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες ούτε ικανοποιήθηκαν όσοι περίμεναν εναλλακτική”.

Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε: “Μένει να δούμε από την επόμενη Δεύτερα που ξεκινά ένας νέος γύρος είτε για τον κ.Ανδρουλάκη, είτε για τον κ.Δούκα – ό,τι αποφασίσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – εάν το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει κοστολογημένη πρόταση και θα φύγει από το όχι σε όλα”.

Οι βουλευτές της ΝΔ φοβούνται απώλειες προς τα δεξιά

Ενώ το Μαξίμου έχει διαχρονικά το βλέμμα προς τους πασοκογενείς ψηφοφόρους, στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη ΝΔ είναι στα δεξιά.

Μετά το 28% στις ευρωεκλογές εξάλλου, όλο και περισσότεροι βουλευτές άρχισαν να καταγγέλουν “πασοκοποίηση” της ΝΔ και να ζητούν στροφή προς τα δεξιά ή επιστροφή στις αρχές της “λαϊκής δεξιάς”.

Αυτή η συζήτηση δεν είναι βέβαια καινούρια για τη ΝΔ, αλλά ένα διαχρονικό δίλημμα, το οποίο έχει καταστεί ακόμη πιο υπαρξιακό από το 2012 και μετά όταν “έσπασαν” τα κομματικά στεγανά της Μεταπολίτευσης. Οι ψηφοφόροι έκτοτε έχουν πάψει να είναι “πιστοί” σε ένα κόμμα, μετακινούνται πιο εύκολα και ενίοτε όχι σε γειτονικό χώρο.

Επίσης από το 2012 και μετά, στον απόηχο των δύο μνημονίων, ένα ποσοστό 15% με 20% των ψηφοφόρων κινείται εκ δεξιών της ΝΔ. Μέρος αυτών των ψηφοφόρων είχε επιστρέψει το 2019 στο πλαίσιο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και κάποιοι παρέμειναν εντός γαλάζιων τειχών και το 2023 μπροστά στο φόβο της ακυβερνησίας. Αλλά από τη στιγμή που έπαψε να είναι ορατή η απειλή επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το κοινό αυτό άρχισε ξανά να σκορπίζει προς τα δεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδειξε ξεκάθαρα και στην τελευταία συνέντευξη του στο Mega ότι δεν θεωρεί πως το κοινό αυτό μπορεί πλέον να επιστρέψει στη ΝΔ εύκολα ή ολόκληρο και εν πάσει περιπτώσει πως δεν θα κρίνει τελικά τις επόμενες εκλογές.

“Όντως στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία πραγματικότητα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία”, σχολίασε ψύχραιμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπερασπίζεται τη δική του διεύρυνση, επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συγκρίνοντας εαυτόν μαζί του.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Αν ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας πολιτικός, ότι “πολιτική είναι σύγκρουση ακόμη και με τον ίδιο σου τον εαυτό”, τότε αυτό αποδείχτηκε περίτρανα καθ’ όλη τη...
randomness