Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Σαμαράς αμφισβητεί την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη με αφορμή τα Βαρώσια

“Ξαναχτύπησε” ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή την πρόκληση του Τούρκου προέδρου σε Κύπρο. Αιχμές για το διάλογο Μητσοτάκη- Ερντογάν και για τους πασοκογενείς του Μαξίμου 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταθέτει την ένταση στην Κύπρο και ο Αντώνης Σαμαράς “ξαναχτυπά” με αιχμές κατά της εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία νέα προσπάθεια να διεκδικήσει για εαυτόν το ρόλο του “πατριωτικού” εσωκομματικού πόλου στη Νέα Δημοκρατία.

Η ελληνική πλευρά, σε στενή συνεργασία με τη Λευκωσία, ξεκίνησε χθες την “επιχείρηση διεθνοποίησης” του θέματος των Βαρωσίων, καθώς με τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης η Άγκυρα παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Αθήνα προσβλέπει ιδίως στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με την υφυπουργό Εξωτερικών των οποίων, Βικτόρια Νιούλαντ επικοινώνησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Σαμαράς πάντως σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι: “Είναι φανερό ότι δεν αρκούν πια ούτε οι "συστάσεις" και η "έκφραση ανησυχίας" των "φίλων κι εταίρων", ούτε η "πολιτική ίσων αποστάσεων" κάποιων παραδοσιακών μας συμμάχων.” Και αμφισβήτησε ευθέως τόσο την επιλογή Μητσοτάκη να ανοίξει ο ίδιος δίαυλο επικοινωνίας με Ερντογάν, όσο και το deal για ένα καλοκαίρι χωρίς εντάσεις.

 

“Ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες "κατευνασμού", παρά τις προσδοκίες για "ήσυχο καλοκαίρι", ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Υποστήριξε δε με νόημα ότι: “Όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.”

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι: “Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να είναι "αιχμάλωτες" των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι "αιχμάλωτες" μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της "αποδοχής τετελεσμένων", του κατευνασμού και της υποταγής.”

Το τελευταίο “καρφί” ερμηνεύθηκε ότι αφορά τους πασοκογενείς της στενής ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, με πρώτο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στη ΝΔ για τις τοποθετήσεις του στα εθνικά θέματα. Βέβαια, οι σαμαρικοί στο παρελθόν είχαν εξαιρετικές σχέσεις τόσο με το γιωργοπαπανδρεϊκό όσο και με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ- με το δεύτερο άλλωστε ο κ. Σαμαράς συγκυβέρνησε. Όμως, παραγκωνισμένος από την ηγεσία Μητσοτάκη πλέον, ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλει να παρουσιάζεται ως εκφραστής της “πατριωτικής δεξιάς”. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς τον περασμένο Ιανουάριο είχε διαφωνήσει με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά και με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Είχε επίσης διαμηνύσει ότι δεν θα ψήφιζε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που όμως δεν θα έπραττε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξ ου και έχουν παραπεμφθεί για τα καλά στις καλένδες.

Θα μπορούσε η Ιστορία να επαναληφθεί και ο κ. Σαμαράς να ρίξει και δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αυτό είναι φυσικά απίθανο. Όμως ο Μεσσήνιος είναι σαφώς αποφασισμένος να παίζει εσωκομματικό ρόλο και δεν θα είναι προφανώς η τελευταία αιχμή του για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...