Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Offshore αντί διαφάνειας στην πολιτική ζωή της χώρας

“Πέρασε” από την Βουλή η τροπολογία Φλωρίδη που ανοίγει τον δρόμο έμμεσης εμπλοκής σε εξωχώριες εταιρίες για συζύγους και τέκνα πολιτικών προσώπων.

H ανεμπόδιστη επιχειρηματική δραστηριότητα συζύγων και τέκνων των πολιτικών, είναι αξία πιο σημαντική από την διαφάνεια στην πολιτική ζωή!

Αυτό δήλωσε ευθέως η κυβέρνηση ψηφίζοντας «νυχτερινή» τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί την καθολική απαγόρευση σε συγγενικά πρόσωπα ώστε να κατέχουν ή να μετέχουν σε αλλοδαπές εταιρίες.

Τι πραγματικά γίνεται με την τροπολογία

Με την τροπολογία μειώθηκαν οι περιορισμοί που ίσχυαν από το 2016. Με αποτέλεσμα οι σύζυγοι και τα παιδιά αρχηγών κομμάτων, βουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων και υπουργών/υφυπουργών να μπορούν να διαθέτουν μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού. Ακόμη και αν αυτές οι επιχειρήσεις συνδέονται μέσω εταιρικής σχέσης με εξωχώριες offshore.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται απαγόρευση ευθείας κατοχής εξωχώριων εταιριών. Ένα μέτρο όμως που δεν έχει καμία ουσιαστικά αξία, αφού δεν απαγορεύεται η έμμεση εμπλοκή με τέτοιες εταιρίες.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία επιτρέπει στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών να διαθέτουν εταιρίες σε κάθε συνεργαζόμενη φορολογικά χώρα με την Ελλάδα. Συμπεριλαμβανομένων και των χωρών με ομοσπονδιακό καθεστώς και διαφορετικά φορολογικά συστήματα στο εσωτερικό τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των ΗΠΑ, όπου είναι «φορολογικά συνεργάσιμη χώρα», όμως παράλληλα διαθέτει την πολιτεία του Ντελαγουέρ. Εκεί όπου υφίσταται φορολογικό καθεστώς ανάλογο αυτού των «φορολογικων παραδείσων».

Η «αποστολή» Φλωρίδη

Την «αποστολή» αυτή διεκπεραίωσε πρόθυμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη. Πραγματώνοντας νομοθετικά μια εκτίμηση που είχε εκφράσει τον Μάρτιο του 2024 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώντας την νομοθεσία του 2016 εκτός λογικής.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός: «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς πρώτου βαθμού, στις συζύγους εν προκειμένω, να έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, ούτε καν -όχι off shore εταιρία- εταιρία ευρωπαϊκή. Ένας νόμος ο οποίος δεν είχε πολλή λογική».

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν – εμφανώς- η τροπολογία να «περάσει» από την Βουλή δίχως να τραβήξει την προσοχή. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ενώ η επίμαχη διάταξη τοποθετήθηκε ως μοναδικό άρθρο ανάμεσα σε άλλα άσχετα μεταξύ τους άρθρα.

Η συζήτηση στην Βουλή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να «δικαιολογήσει» την κυβερνητική επιλογή υποστηρίζοντας ότι «Η τροπολογία για τους πολιτικούς θέλει να προστατεύσει τους πολιτικούς. Τους αποκλείει από εξωχώριες. Εισάγει διαφάνεια και ξεκαθαρίζει περίεργες έννοιες. Οι πολιτικοί αποκλείονται από τα πάντα, ενώ για τις οικογένειές τους δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε εξωχώριες σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, δηλαδή σε φορολογικούς παραδείσους».

Στα ίδια θέματα επέμεινε ο υπουργός και κατά την λήξη της συνεδρίασης αποφεύγοντας με επιμέλεια να αναφερθεί στο τι ισχύει για τους συζύγους και τα τέκνα των πολιτικών προσώπων.

Η κυβερνητική ρύθμιση συνάντησε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο μέσω του εισηγητή του Δημήτρη Μπιαγκή για «σοβαρή και επικίνδυνη υποχώρηση σε θέματα διαφάνειας». Αυτά ενώ νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως «ζητούμε από τον κύριο Υπουργό της Δικαιοσύνης, αφού εξηγήσει για λογαριασμό της Κυβέρνησης γιατί ακολουθείται αυτή η πρακτική για πολλοστή φορά και γιατί νομοθετεί μέσα στη νύχτα όσα νομοθετεί η Κυβέρνηση, να αποσύρει την τροπολογία».

Την ρύθμιση κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο βουλευτής του Χρήστος Γιαννούλης επισήμανε πως  «η «φωτογράφιση» προσώπων, δραστηριοτήτων, προθέσεων και σχεδίων, αλλά και οικογενειών δεν είναι και κανένας δύσκολος γρίφος που δεν μπορεί να το λύσει ένας ταπεινός βουλευτής της αντιπολίτευσης. Δέκα εκατομμύρια κόσμος είμαστε, γνωριζόμαστε μεταξύ μας».

Αρνητικά τάχθηκε απέναντι στην τροπολογία το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να θέτει το ερώτημα: «Πώς διασφαλίζετε ότι αυτές οι εταιρείες που είναι στην αλλοδαπή, ακόμη κι αν είναι σε χώρες που είναι φορολογικά συμμορφωμένες με βάση τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν μετοχές ή δεν συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους; Αυτή η αλυσίδα ανάμεσα σε εταιρείες και offshore εταιρείες που υπάρχουν και οι διάφοροι δεσμοί, πώς θα αντιμετωπίζονται; Αποκλείεται, δηλαδή, μία εταιρεία που δεν βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο αλλοδαπής να έχει μετοχές ή να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης εταιρείας που βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο και σε μη συνεργάσιμη φορολογική χώρα;».

Την κυβερνητική ρύθμισης κατήγγειλαν επίσης η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

ΠΗΓΗ NEWS.GR

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΠολιτικός Eπιστήμων Δημοσιογράφος - Αρθρογράφος  Η Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ του Μαΐου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στη Γυναίκα ως Μητέρα !!!Την ημέρα αυτή σ’...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων