Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού - Αδ. Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» ήδη έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών
Nα αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» προέτρεψε τις γυναίκες δικαιούχους των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.
«Η κυβέρνησή μας, και είμαι πάρα πολύ περήφανος γι' αυτό, διενεργεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος, για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Είναι το πρόγραμμα με το όνομα της αείμνηστου Φώφης Γεννηματά. Το πρόγραμμα αυτό διενεργεί δωρεάν προληπτική εξέταση ηλεκτρονικής τομογραφίας για τον καρκίνο του μαστού, μαστογραφία δηλαδή, και έχει ήδη σώσει τη ζωή σε χιλιάδες γυναίκες, που έκαναν χρήση της δωρεάν αυτής εξετάσεως και έμαθαν ότι δυστυχώς είχαν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και έτσι αντιμετώπισαν άμεσα το πρόβλημα αυτό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Καλώ, λοιπόν, όλες τις δικαιούχους του προγράμματος, που έχουν λάβει στο κινητό τους το σχετικό μήνυμα από την ΗΔΙΚΑ, που τις ενημερώνει για τη διαδικασία με την οποία μπορούν να κάνουν χρήση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά", να το πράξουν γιατί η πρόληψη στην προκειμένη περίπτωση κατά κυριολεξία σώζει ζωές. Και αυτό το έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Νωρίτερα, η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ «στις χιλιάδες γυναίκες που δίνουν μάχη με τη νόσο, στις χιλιάδες γυναίκες που αγωνιούν αλλά συναντούν πολλαπλά εμπόδια στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων, στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας».
«Είναι η γνωστή λογική του κόστους-οφέλους που έχει οδηγήσει ακόμα και ένα κρίσιμο τμήμα, το Τμήμα Βραχυχρόνιας Θεραπείας στο "Αλεξάνδρα", σε κλείσιμο, γιατί λείπει το απαραίτητο προσωπικό», είπε η κ. Δάγκα.
Αττικό Νοσοκομείο
Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε σήμερα τον υπουργό Υγείας να απαντήσει για τις συνθήκες στο Αττικό Νοσοκομείο. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στο Αττικό Νοσοκομείο. Έχουν γίνει καθεστώς τα ράντζα, 120 ράντζα σε κάθε εφημερία. Την ίδια στιγμή όποια ανάπτυξη κλινικών και κλινών στηρίζεται στο απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, σε σχέση με το νοσηλευτικό προσωπικό», σημείωσε η κ. Δάγκα και κατήγγειλε ότι ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή είναι αναγκασμένοι να έχουν την ευθύνη για 35 κλίνες συν τα περίπου δέκα ράντζα μετά από κάθε εφημερία. Αυτή η τραγική υποστελέχωση -διακόσια τριάντα πέντε είναι τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό- οδηγεί στο να έχουν γίνει καθεστώς οι μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, από τη μία Μονάδα Εντατικής Θραπείας σε ΜΑΘ, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΚΚΕ, η οποία ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή «τι μέτρα θα πάρει για να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, νοσηλευτικό, για να καλυφθούν οι ανάγκες που είναι σε κατάσταση κάτω από τα όρια ασφαλείας».
«Έχουμε κάνει προκηρύξεις και το 2021 και το 2022 και 2023 και το 2024 και θα κάνουμε και το 2025 για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εκκρεμούν μέχρι τέλος του χρόνου να προλάβουμε πάνω από 3.500 νοσηλευτές. Το Νοσοκομείο Αττικόν, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου 100 νοσηλευτές και με αυτούς θα έχει πολύ καλύτερη ροή στη λειτουργία του, χωρίς να έχει λύσει οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού», απάντησε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, όμως, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών μέσω του ΑΣΕΠ είναι μία διαδικασία η οποία ήταν πολύ αργή. Εντόπισε η κυβέρνηση το πρόβλημα και ήλθε νομοθετικά να κάνει παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία και να γίνουν προσλήψεις. Τι ψήφισε το ΚΚΕ σε αυτές τις παρεμβάσεις; "Όχι". Άρα, το ενδιαφέρον σας, αγαπητή κυρία συνάδελφε, είναι καθαρά υποκριτικό. Εάν σας ενδιέφερε να γίνουν οι προσλήψεις θα ήσασταν επισπεύδοντες στην προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες προσλήψεις, όχι αντίπαλοι να γίνουν ταχύτερα οι προσλήψεις. Άρα, στην αίθουσα οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται να γίνουν οι προσλήψεις στ' αλήθεια είμαστε εμείς».
Ο υπουργός απάντησε και για τα ράντζα στο Αττικό Νοσοκομείο
«Το Νοσοκομείο Αττικόν έχει ράντζα. Για ποιον λόγο; Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πάνε σε αυτό το νοσοκομείο, αντί σε ένα διπλανό. Αν πάνε σε ένα διπλανό, δεν θα βρουν ράντζο στην εφημερία. Αν πάνε στο Αττικόν θα έχουν ράντζο. Πιστεύουν, όμως, ότι είναι καλύτερο το Αττικόν και θέλουν να πάνε εκεί. Με συγχωρείτε, αλλά το επιλέγουν. Το 50% των εισαγωγών στο Αττικόν είναι από περιπατητικούς ασθενείς. Δεν είναι από το ΕΚΑΒ, δηλαδή δεν είναι επείγοντα. Πηγαίνουν εκεί μόνοι τους και είναι το 50%. Άρα, καταλαβαίνετε ότι κάποια στιγμή κάποια νοσοκομεία πληρώνουν και το τίμημα της επιτυχίας τους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει σύστημα (σ.σ. στα μεγάλα νοσοκομεία στο εξωτερικό) χωρίς ράντζα στην εφημερία, γιατί αν πάνε ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι οι νόμοι της φυσικής ισχύουν όσο πλούσιο και να είναι ένα κράτος. Τόσο απλά. Πάρα ταύτα η κυβέρνηση -πράγματι- και με τα νέα ΤΕΠ και με όλον τον σχεδιασμό που κάνει στην εφημερία θα προσπαθήσει στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ