Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πανελλαδικές με παίδες εν καμίνω: σχολεία «καμίνια», χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρες

Ενώ οι Πανελλαδικές και προαγωγικές εξετάσεις συνεχίζονται εν μέσω καύσωνα, το υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες για «κλιματιζόμενες αίθουσες», όταν σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καν... ανεμιστήρες

Μπορεί τα σχολεία  να βάζουν «λουκέτο» αύριο σε δεκάδες Δήμους της χώρας, καθώς ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο, όμως η δοκιμασία των προαγωγικών και Πανελλαδικών εξετάσεων θα συνεχιστεί, ακόμα και εν μέσω καύσωνα.

Μόνο που άλλη μια φορά το δόγμα «πάμε κι όπου βγει», αποδεικνύεται ο κανόνας και στην εκπαίδευση, αν κρίνουμε από την τσαπατσούλικη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για «την προστασία των μαθητών/μαθητριών από τον καύσωνα».

Το υπουργείο αρκείται να δίνει οδηγίες, αδιαφορώντας αν μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι, και πρακτικά μεταθέτει την ευθύνη στους καθηγητές αλλά και τους ίδιους τους γονείς.

Eπείγουσα έκκληση συλλόγου γονέων: «Αύριο που γράφουν Πανελλήνιες τα παιδιά, δεν υπάρχουν ανεμιστήρες για τις αίθουσες. Όσοι γονείς μπορούν να φέρουν έναν ανεμιστήρα δαπέδου για να βάλουμε σε κάποιες αίθουσες παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μου ή με το σχολείο!»

Για παράδειγμα συστήνει «να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν»

Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχουν; Πρόβλημα σας, απαντά εμμέσως το υπουργείο Παιδείας, νίβοντας τα χέρια του αν υπάρξουν κρούσματα θερμοπληξίας, λιποθυμίας ή θερμικής εξάντλησης των εξεταζόμενων μαθη(τρι)ών.

Γονείς εκπέμπουν SOS για «αναζήτηση ανεμιστήρων»

Χαρακτηριστική είναι η  έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δημόσιου Λυκείου του Δήμου Αθηναίων προς «όλους τους γονείς, ειδικά της Γ΄ Λυκείου» με θέμα «Επείγον – Αναζήτηση Ανεμιστήρων».

Η πρόεδρος του συλλόγου έγραφε ότι «μόλις ενημερώθηκα από τον διευθυντή ότι για αύριο που γράφουν Πανελλήνιες τα παιδιά, δεν υπάρχουν ανεμιστήρες για τις αίθουσες. Όσοι γονείς μπορούν να φέρουν έναν ανεμιστήρα δαπέδου για να βάλουμε σε κάποιες αίθουσες παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μου ή με το σχολείο»

Τελικά μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε βρέθηκαν χρήματα, έστω την τελευταία στιγμή, και το σχολείο αγόρασε ανεμιστήρες, ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης από τη ζέστη. Δεν είναι όλα τα σχολεία το ίδιο «τυχερά». Σε σχολική αίθουσα Γυμνασίου της Δυτικής Αθήνας που λειτούργησε ως εκλογικό κέντρο, και σήμερα λειτουργεί ως εξεταστικό,  η δικαστική αντιπρόσωπος και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής διαπίστωσαν με έκπληξη  ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανεμιστήρας, αλλά δεν υπάρχον καν πρίζες! Πώς θα μεριμνήσουν άραγε γονείς και καθηγητές σε αυτή την περίπτωση; Μήπως να βάλουν ανεμιστηράκια με μπαταρία;

Κατά τα άλλα το υπουργείο συστήνει «να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών».  Ως γνωστόν ο θεσμός των Σχολικών Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του συλλόγου διδασκόντων, των γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι παγίως υποχρηματοδοτούμενος, αφού εξαρτώνται από τα συνήθως πενιχρά κονδύλια των Δήμων.  Με άλλα λόγια το υπουργείο πετάει το μπαλάκι σε γονείς και καθηγητές ακόμα και για τα στοιχειώδη, όπως το να μην υποφέρουν τα παιδιά από το μαρτύριο της δίψας.

 
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR
 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Σπυρίδων Αλ.  Ρίζος Αξιότιμε υπουργέ κύριε Γεώργιε Φλωρίδη, καλές είναι οι συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και...
randomness