Παρέμβαση Κ. Αρβανίτη «για την κατάσταση στην ΕΕ, δύο χρόνια μετά τις συστάσεις της επιτροπής PEGA» στην Ολομέλεια του ΕΚ
Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την κατάσταση στην ΕΕ, δύο χρόνια μετά τις συστάσεις της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού», πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς (LEFT) και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.
«Μας είπατε ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και τι την κάνατε αυτή τη δουλειά; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Στην περασμένη θητεία συστήσαμε την εξεταστική επιτροπή, βρήκαμε πορίσματα, εργαστήκαμε πολύ και στο 2025 έχουμε το Paragon στην Ιταλία», είπε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και αμέσως προσέθεσε: «Η δικαστική έρευνα, για να σας ενημερώσω λίγο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα μέσω του λογισμικού Predator εξελίσσεται σε θεσμική παρωδία. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέκλεισε κάθε ευθύνη της ΕΥΠ - η οποία άκουσον άκουσον ανήκει στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας- και χαρακτήρισε "σύμπτωση" ότι 27 πρόσωπα, ανάμεσά τους υπουργοί, ευρωβουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από Predator και με εντολή της ΕΥΠ».
«Παρά το ότι εντόπισε τους ιδιώτες πίσω από το λογισμικό, τους δίωξε μόνο για πλημμέλημα. Γιατί; Επειδή δίωξη για κακούργημα θα οδηγούσε σε έρευνα από εφέτη ανακριτή - κάτι που η κυβέρνηση δεν ήθελε», προσέθεσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
«Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στην Ελλάδα έκλεισε χωρίς να περάσει ποτέ από χέρια ανακριτή. Το παράδειγμα της Πολωνίας, θα μπορούσε βεβαίως να το ακολουθήσει και η Ελλάδα. Νομίζω ότι είμαστε έωλοι πραγματικά και είμαστε ανοχύρωτοι όταν τα όργανα δεν λαμβάνουν θέση και δεν κάνουν τη δουλειά τους», κατέληξε ο κ. Αρβανίτης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ