Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2025-Πρόταση Φάμελλου για να σπάσει το καρτέλ των τραπεζών

Πρόταση παρέμβαση για να σπάσει το καρτέλ των τραπεζών, με ενίσχυση του ρόλου της Πολιτείας και ενεργητικό ρόλο του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, κατέθεσε σήμερα κατά την συζήτηση του προυπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι το ολιγοπώλιο που έχει διαμορφωθεί, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η λειτουργία καρτέλ και αυτού του κλάδου. Υπερβολικές χρεώσεις και προμήθειες, μεγάλη ψαλίδα επιτοκίων. Επιλογές που αφαιρούν ρευστότητα και πόρους από τους μικρομεσαίους, από την παραγωγή, από τα νοικοκυριά.

Το αποτέλεσμα είναι:

- Καθαρά Κέρδη του τραπεζικού τομέα για 2022: 3,27 δισ ευρώ

- Καθαρά Κέρδη 2023: 4,3 δισ. Ευρώ

- Κέρδη (όχι καθαρά, συστημικές) για το εννιάμηνο 2024: 4,7 δισ. ευρώ

Η κερδοφορία αυξάνεται, τα μερίσματα των μετόχων επίσης. Αλλά αυτό είναι εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Γιατί με τα μερίσματα των μετοχών δεν πληρώνεται ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε ο λογαριασμός ρεύματος, ούτε το κόστος των καυσίμων. Αλλά δεν το επισημαίνουμε μόνο εμείς. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δηλώνει ότι η ετήσια επιβάρυνση μιας μεσαίας επιχείρησης μόνο από τις προμήθειες είναι 2.500 ευρώ».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Τελικά λεφτόδεντρα πάρχουν. Και τα έχει φυτέψει ο κ. Μητσοτάκης στις αυλές των καρτέλ.

Και πάλι βλέπουμε το ίδιο σκηνικό: όπως και στο ρεύμα, όπως και στα διυλιστήρια, έτσι και στις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο ούτε για να πάρει πίσω τα χρήματα που κάθονται στα ταμεία του τραπεζικού καρτέλ, ούτε για να σταματήσει την κλοπή. Προσπαθεί να γλυκάνει την όποια φορολόγηση και επίπτωση στις τράπεζες, όπως έκανε και στα υπόλοιπα καρτέλ».

'Αφησε αιχμές και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Από την άλλη δεν μπορούμε και να μην παρατηρήσουμε τη στροφή του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη. Αρχικά στις 28/11 μιλούσε για φορολόγηση των εσόδων των τραπεζών, τελικά κατέληξε να προτείνει με τροπολογία κάτι που μοιάζει με "χάδι".

Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε διαφορετικά τα 240 εκατ. το χρόνο απέναντι στα 4.7 δισ κέρδη που ήδη καταγράφουν οι συστημικές τράπεζες για το 2024. Γιατί στην αρχή πρότεινε σε ετήσια βαση 400-800 εκατομμύρια. Όταν πήγαμε τη συζήτηση στα συγκεκριμένα, δηλαδή στο μικρό ύψος της φορολόγησης και στην πρότασή μας για ταμείο εγγυοδοσίας προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της στεγαστικής πολιτικής κάτω από την ομπρέλα της αναπτυξιακής τράπεζας, επανήλθε για να προτείνει μηδενισμό χρεώσεων για 10 βασικές τραπεζικές υπηρεσίες».

Ακολούθως ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «δεν αρκούν ούτε όσα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα: το ότι δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί ένα ολιγοπώλιο που διαμορφώνει τιμές και χρεώσεις σε βάρος καταθετών κι επιχειρήσεων και σωρεύει υπερκέρδη».

Ακολούθως ανέπτυξε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει το καρτέλ να σπάσει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ενισχύοντας το ρόλο της Πολιτείας στον τραπεζικό τομέα.

 Και αυτό σημαίνει:

- Ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα.

 - Ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες

 - Και για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του κράτους δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια ξανά, που ήταν κάποτε εξπέρ ο παλαιός δικομματισμός, ούτε ρουσφετολογικές προσλήψεις, ούτε κρατισμός, ούτε λειτουργία τραπεζών εκτός κανόνων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

 - Ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους σημαίνει λειτουργία τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που όμως πραγματικά ανταγωνίζονται η μια την άλλη υπέρ των καταθετών και των επιχειρήσεων».

 Κλείνοντας είπε: «Αν δεν σπάσουμε το τραπεζικό καρτέλ, όσες νομοθετικές ασπιρίνες και να φέρετε, η ολιγοπωλιακή κατάσταση θα παραμείνει ίδια.  Και όσους ελέγχους εκ των υστέρων κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάλι η κατάσταση θα παραμένει η ίδια. Για αυτό και περιμένουμε την τοποθέτηση ολων των κομμάτων τις επόμενες ημέρες στα συγκεκριμένα. Και σε αυτά δεν υπάρχει χώρος ούτε για τανγκό, ούτε για συναίνεση».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.