Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Regional Growth Conference-Κ. Ράσμουσεν: Ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες τα περιφερειακά προγράμματα

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανάπτυξη παρουσίασε ο επικεφαλής της Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν κατά την διάρκεια συζήτησης στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Ο κ. Ράσμουνσεν σημείωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει μεγάλα «πακέτα» από το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο, για την καλύτερη διαχείρισή τους θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, στο οποίο η Ελλάδα, όπως συμπλήρωσε, έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο. Χαρακτήρισε την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα στο ζήτημα της ψηφιοποίησης «τρομερή».

Αποκάλυψε πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περιφερειακά προγράμματα, για τα οποία η Ε.Ε. βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως τα προγράμματα που έρχονται πρέπει να δημιουργήσουν νέα δεδομένα που θα μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί ως σύμβουλος των περιφερειακών διοικήσεων έτσι ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα μεγάλα κεφάλαια που έρχονται, για τα οποία πάντως, ζήτησε προσοχή στο ανθρώπινο δυναμικό που θα τα διαχειριστεί.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αστυπάλαιας είπε πως ο ίδιος δρόμος μπορεί να ακολουθηθεί από περιοχές που θεωρούνται από πολλούς μειονεκτικές και πως η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να αφορά τους πάντες χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόνισε πως ο δρόμος Πάτρας - Πύργου βρίσκεται στην τελική ευθεία ενώ, για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ