Σ. Αρναούτογλου στη Μικτή Κοινοβουλευτική ΕΕ-Κίνας: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: Θα προστατεύσει τις βιομηχανίες της ή θα τις αφήσει στην τύχη τους;
Ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (D-CN). Ο κ. Αρναούτουγλου είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτήν τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αναρωτήθηκε: «Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αρχή της ελεύθερης αγοράς ή θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών επιδοτήσεων;».
«Για χρόνια, μάθαμε ότι η ελεύθερη αγορά είναι ο καλύτερος μηχανισμός ανάπτυξης», σημείωσε, «τώρα, όμως, η Κίνα επιδοτεί μαζικά τις επιχειρήσεις της» και «αν συνεχίσει, τότε τι θα κάνουμε; Θα επιδοτήσουμε και εμείς τις δικές μας ή θα τις αφήσουμε να καταρρεύσουν; Και γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι αλλαγές έρχονται;», συμπλήρωσε.
Η συζήτηση εστίασε, επίσης, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον κ. Αρναούτογλου να τονίζει «το παράδοξο», όπως είπε, της στρατηγικής της Κίνας: «Η Κίνα επενδύει μαζικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να ελέγξει την αυτονομία της. Πόσο βιώσιμο είναι αυτό;».
Απαντώντας στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του ευρωβουλευτή, οι κεντρικοί εισηγητές της συνεδρίασης, ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, και η Agatha Kratz, επικεφαλής του China Practice στο Rhodium Group, υποστήριξαν ότι «η Ευρώπη πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ προστατευτισμού και ελεύθερης αγοράς».
Συγκεκριμένα, επεσήμαναν ότι η Κίνα επιδοτεί με «εντελώς διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική κλίμακα» σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι «η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σημαίνει ότι αυτές οι επιδοτήσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα».
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι το τι θα κάνουμε τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ώστε να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το να καταρρεύσουν πριν αρχίσουν να εξισορροπούνται οι όροι ανταγωνισμού», είπαν και αυτό το ερώτημα παραμένει «ζωτικής σημασίας για τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας».
Από την πλευρά του, ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να ενημερώσει ξεκάθαρα» τους πολίτες της για τις αλλαγές που έρχονται, καθώς «επί δύο δεκαετίες απολαμβάναμε φθηνά κινεζικά προϊόντα, βασισμένα σε ένα αθέμιτο εμπορικό μοντέλο» και «τώρα, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το πραγματικό κόστος. Είμαστε έτοιμοι;», αναρωτήθηκε.
Οι παρεμβάσεις είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://youtu.be/FvFLoRQYNyo.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ