Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σ. Ζαχαράκη για το ν/σ Ενίσχυσης Κοινωνικής Συνοχής: «Βαθιά μεταρρυθμιστική παρέμβαση για κοινωνικά ζητήματα»

«Βαθιά μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αγγίζει κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα» χαρακτήρισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, το νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων του υπουργείου για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

   Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στόχος είναι να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή καθώς, ανέφερε, η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική διαχειριστική, «είναι μια πολιτική που βλέπει μπροστά, που προετοιμάζει το αύριο με θεσμούς πιο δίκαιους, πιο συμπεριληπτικούς, πιο αποτελεσματικούς».

   Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια υπουργός, έκανε ειδική μνεία στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις υποδομές προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρίες, την επαγγελματική υποστήριξη ατόμων με αυτισμό, τον προσωπικό βοηθό για την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών με αναπηρία και ακόμη την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των κοινωνικών παροχών και την πρώιμη παιδική αγωγή και φροντίδα.

   Πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας

   Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας, το οποίο χρηματοδοτείται με 23,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, θα πραγματοποιηθούν έργα βελτίωσης μέσω οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθούν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

   Με το άρθρο 20 του νομοσχεδίου, το πρόγραμμα καθίσταται περισσότερο λειτουργικό, καθώς αφενός μεν υπάρχει μέριμνα για την ένταξη στους ωφελούμενους και των ατόμων με κινητική αναπηρία ή αναπηρία όρασης ή ακοής που διαθέτουν απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ακόμα κι αν βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή τους στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία.

   Κατ' αυτόν τον τρόπο -εξήγησε η υπουργός- διασφαλίζεται η δυνατότητα όλων των ατόμων με κινητική αναπηρία ή αναπηρία όρασης ή ακοής που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ, να αποτελέσουν δυνητικούς ωφελούμενους του πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης. Αφετέρου, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα αφορούσε κυρίως χώρους κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία, με την παρούσα ρύθμιση ενισχύεται η υλοποίηση του προγράμματος και σε δημόσια κτίρια, προκειμένου αυτά να καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

   Πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

   Παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η Σοφία Ζαχαράκη έκανε λόγο για ένα «εξίσου σημαντικό πρόγραμμα», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο για πρώτη φορά «αγκαλιάζει» αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας, μεριμνώντας για την υποστήριξη της εργασιακής τους ενσωμάτωσης.

   Ενημέρωσε ότι με το άρθρο 21 επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις, αφού θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι άνεργοι με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού, ακόμη και αν δεν έχουν καταγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ. Επιπροσθέτως, δημιουργείται για πρώτη φορά επίσημο Μητρώο εκπαιδευμένων διαμεσολαβητών, το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Αυτοί οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν:

   - Καθοδήγηση στους εργοδότες, ώστε να προσαρμόσουν το εργασιακό περιβάλλον στις ανάγκες των εργαζομένων.

   - Συνεχή υποστήριξη στα άτομα με αυτισμό, για τη διασφάλιση της επιτυχημένης επαγγελματικής τους ένταξης.

   «Η Πολιτεία, με οργανωμένο πλαίσιο επενδύει με αυτό το πρόγραμμα σε ανθρώπους που έχουν τις δεξιότητες να συνεισφέρουν, εάν τους δοθεί η κατάλληλη στήριξη» τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

   Προσωπικός Βοηθός

   Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που αποτυπώνει στην πράξη έναν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης: την εξασφάλιση συνθηκών ανεξάρτητης διαβίωσης και αυτονομίας των συμπολιτών μας με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.  

   Ο Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία αφορά συμπολίτες μας ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, για το οποίο αξιοποιούνται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης (41,6 εκατ. ευρώ) και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε πιλοτικό στάδιο. Στη χώρα μας 1.294 συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν λάβει δικό τους προσωπικό βοηθό και έχουν απασχοληθεί συνολικά 1.798 προσωπικοί βοηθοί, καθώς το πρόγραμμα δίνει το περιθώριο σε ένα άτομο με αναπηρία να απασχολήσει μέσα στη μέρα περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς, άρα να υπογράψει περισσότερο από ένα συμφωνητικά.

   «Επειδή στόχος μας είναι η συνέχεια και όχι η αποσπασματικότητα, δεν θέλουμε να αφήσουμε τους συμπολίτες μας σε αβεβαιότητα» όπως σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, με το άρθρο 22 του σχεδίου νόμου, εξασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, έως την καθολική του εφαρμογή, καθώς έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.

   Ψηφιοποίηση και Απλοποίηση των Κοινωνικών Παροχών

   «Η καθολική εφαρμογή του μέτρου πληρωμής παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ σε δικαιούχους αυτών μέσω προπληρωμένης κάρτας βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας» υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός, παρουσιάζοντας το μέτρο «Ψηφιοποίηση και Απλοποίηση των Κοινωνικών Παροχών», το οποίο εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 10,3 εκατ. ευρώ. Προσέθεσε ότι με τα άρθρα 22 και 23, επιταχύνουμε τη μετάβαση στην προπληρωμένη κάρτα κοινωνικών παροχών, διασφαλίζοντας ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ γίνονται έγκαιρα, με ασφάλεια και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

   Επένδυση στην Πρώιμη Παιδική Αγωγή

   Ιδιαίτερη μνεία έκανε η υπουργός στα Κεφάλαια Γ' και Δ' και ειδικώς στα άρθρα 26 έως 33 για την πρώιμη παιδική  αγωγή και φροντίδα, που, όπως είπε, «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών μας». Για τον λόγο αυτό -εξήγησε- ότι θεσμοθετείται το πρόγραμμα «Αθηνά», με στόχο την υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης των βρεφών και των παιδιών ηλικίας έως και 4 ετών, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας.  

   «Πολύτιμος σύμμαχός μας, η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, με την οποία συνεργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο βασισμένο στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και την παιγνιώδη προσέγγιση. Επίσης θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων που εστιάζουν στην επαγγελματική ανάπτυξη, στην ψυχολογική ενδυνάμωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας και στην επιμόρφωσή τους στην εφαρμογή συμπεριληπτικών πρακτικών. Έτσι θα εξασφαλιστεί η ισότιμη και ποιοτική αγωγή και φροντίδα των παιδιών με αναπηρία, καθώς και η δημιουργία ομάδων συμβουλευτικής  γονέων», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.

   Προσέθεσε ότι για τον σκοπό αυτό το υουργείο έχει ήδη υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τα τμήματα Πρώιμης Παιδικής Αγωγής και Φροντίδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

   Η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2ο τρίμηνο του 2025 σε τουλάχιστον 90 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, τον Ιούνιο του 2026, το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια.

   Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι -με το άρθρο 28- αναβαθμίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του οποίου η σύνθεση αναθεωρείται.

   Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρχει διευρυμένη εκπροσώπηση από όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, από εκπρόσωπο γονέων των παιδιών με αναπηρία, από ειδικούς εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση σε ζητήματα παιδοψυχολογίας ή παιδονευρολογίας ή αναπτυξιολογίας, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η επιστημονική έρευνα και η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και άρτιων παιδαγωγικών πρακτικών στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.  

   Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε επίσης στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις διοικήσεις εταιρειών.

   Τόνισε ότι είναι μια προσπάθεια που αποτελεί προϊόν επεξεργασίας από 19μελή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη. Και φυσικά ένα αποτέλεσμα εκτενούς διαβούλευσης με ποικίλους φορείς και «θα ήθελα και προσωπικά να ευχαριστήσω την υφυπουργό για την επεξεργασία των τεχνικών ζητημάτων και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική μας νομοθεσία, όπως φυσικά και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γαβουνέλη» είπε η υπουργός.

   Εξήγησε πιο συγκεκριμένα, ότι στα άρθρα 4-13, εισάγεται υποχρεωτικό ποσοστό, τουλάχιστον 33%, για το υποεκπροσωπούμενο φύλο στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Εταιρείες δηλαδή που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43 εκατ. ευρώ. Ειδικά σε αυτές τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, στο Διοικητικό Συμβούλιο των οποίων συμμετέχουν 3 ή περισσότερα εκτελεστικά μέλη, στο ως άνω ποσοστό του 33% περιλαμβάνεται κατά τρόπο δεσμευτικό και ένα (1) τουλάχιστον εκτελεστικό μέλος από το υποεκπροσωπούμενο φύλο. Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και σε μη εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα ίδια ως άνω οικονομικά κριτήρια, εφόσον το προβλέπει το καταστατικό τους.

   «Με τις ρυθμίσεις αυτές, η βελτίωση της έμφυλης ισορροπίας στα διοικητικά συμβούλια θα αποτυπωθεί τα επόμενα χρόνια ως βελτίωση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της ΕΕ για την Ελλάδα (Gender Equality Index-Greece) και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, με την αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 33%» είπε η κ. Ζαχαράκη.

   Επιπρόσθετα, στο άρθρο 15 προβλέπεται η θέσπιση «Ταμείου Ισότητας των Φύλων», που θα έχει τη μορφή ειδικού Κωδικού Αριθμού Εσόδου, στον οποίο θα εγγράφονται τα ποσά: α) από τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τη μη τήρηση του ποσοστού ελάχιστης εκπροσώπησης ανά φύλο και β) από κάθε είδους δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές και κληροδοσίες υπέρ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

   Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο: «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 - Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», θα συνεχιστεί στην αρμόδια Επιτροπή με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ελλάδα