Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σεισμός: Δύο νέες δονήσεις ανοιχτά της Κάσου μετά τα 6 Ρίχτερ – «Καμία σύνδεση με Σαντορίνη ή Τουρκία»

«Σεισμός -εφάπαξ», ήταν ο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Δύο νέες δονήσεις σημειώθηκαν ανοιχτά της Κάσου μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, για τον οποίο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη 01:51 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα Νότια της Κάσου και είχε εστιακό βάθος 64,4 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, ο σεισμός ήταν 6.1 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 164 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και 38 χλμ νότια της Καρπάθου, ενώ το βάθος του προσδιορίζεται στα 71χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη και στη Ρόδο ενώ εκδόθηκε προληπτικά προειδοποίηση για τσουνάμι.

 

Δύο νέες δονήσεις

Μετά τον ισχυρό σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε δύο νέες δονήσεις, ανοιχτά της Κάσου.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα και ήταν εντάσεως 2,8 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος της ήταν στα 6,3 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη εντάσεως 3,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:57, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα Νότια της Κάσου και εστιακό βάθος 47,2 χιλιόμετρα.

«Σεισμός εφάπαξ»

Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν αναμένουν να υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6 Ρίχτερ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για «σεισμό – εφάπαξ», αφού το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ισχυρής δόνησης ήταν το μεγάλο εστιακό της βάθος.

 

«Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα» είπε στην ΕΡΤΝews, ο κ. Λέκκας.  

σεισμός

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι «σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας. «Είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη, είναι τελείως διαφορετικό το γεοτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση».

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

 

 

 

 

Απόψεις

Γράφει οΑθανάσιος Μιχελής ... και επειδή πολλοί, απογοητευμένοι από την πολιτική κυρίως της Αριστεράς, διερωτώνται γιατί γράφω μερικές σκέψεις μου:...η κοινωνία...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων