Στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη νέα φορολόγηση – Πυρά και από την αντιπολίτευση
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τα τεκμαρτά εισοδήματα να αυξάνουν τους φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν, την ώρα που η αντιπολίτευση μιλά για εξαπάτηση πριν τις εκλογές.
Η μάχη με τη φοροδιαφυγή και ο στόχος για αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία φέρνει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Ο συγκεκριμένος κλάδος θα έρθει αντιμέτωπος με μια «πανστρατιά» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που θα αλλάξει από 1η Ιανουαρίου 2024 όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο καθεστώς φορολόγησης.
Εισοδήματα και έλεγχοι
Η πρώτη αλλαγή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων που δήλωναν που μέχρι σήμερα.
Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν στο απυρόβλητο για την Εφορία, μιας και δήλωναν εισοδήματα πείνας που αρκετές φορές έφταναν τα 300 ή 500 ευρώ ανά μήνα.
Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ δηλώνει αποφασισμένη να αυξήσει τους ελέγχους εκεί που πραγματικά βρίσκεται μεγάλος όγκος αποκρυβείσας φορολογικής ύλης και όχι δειγματοληπτικά όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι η νέα φορολόγηση θα οδηγήσει πολλούς στο λουκέτο, ενώ η κυβέρνηση μιλά για πιο δίκαιο σύστημα
Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς και η επέκταση χρήσης τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόσθετη επιβάρυνση για σχεδόν μισό εκατ. επαγγελματίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο, 124.000 δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους, ενώ 138.000 θα έχουν ελάφρυνση 560 ευρώ λόγω της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.
Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει το 50% των φόρων της συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης ενώ με το νέο σύστημα το 50% των φόρων θα καταβάλλεται από το 12% των φορολογουμένων.
Ειδικότερα:
Υπολογισμός της ελάχιστης αμοιβής: Το ύψος της δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος μετά τα 3 πρώτα έτη και του ανώτερου ετήσιου μισθού έως 30.000 ευρώ που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του. Για τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής, λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολούμενου.
Κόστος μισθοδοσίας: Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.
Τζίρος: Όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ η ελάχιστη αμοιβή εισόδημα προσαυξάνεται κλιμακωτά με ανώτερο όριο τα 50.000 ευρώ.
«Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης από την πλευρά των αυτοαπασχολούμενων είναι έντονες.
«Το θέμα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του σωματείου Περιπτεριούχων – Καπνοπωλών Αττικής Γιώργος Παξιμάδης, τονίζοντας ότι τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα κινδυνεύουν με λουκέτο.
Όπως τονίζουν τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα σε αρκετά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα που είναι μόλις 3%.
«Και αυτή τη στιγμή θα μας παίρνει και περίπου 1% το POS», τονίζουν.
Πολιτική κόντρα
Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έχουν προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να μιλά για εξαπάτηση των πολιτών.
Όπως σημειώνουν, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε μιλήσει προεκλογικά για τις αλλαγές αυτές, ενώ έκανε κριτική στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούσαν για αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.
«Το νέο χαράτσι σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την προεκλογική κοροϊδία του πρωθυπουργού περί δήθεν στήριξης της μεσαίας τάξης και τη μεροληψία του υπέρ λίγων και ισχυρών», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι το οριζόντιο μέτρο Μητσοτάκη «εξισώνει τους τίμιους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους δεν τηρούν τα δέοντα».
Η κυβέρνηση απαντά ότι θα μένει μακριά από λογικές ισοπέδωσης, τονίζοντας ότι «δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες».
«Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής, μιλάμε για μία συνολικότερη παρέμβαση, το τεκμήριο είναι μαχητό, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα επιστρέψουν σε αναγκαίες δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Παράλληλα, η ΝΔ παραπέμπει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε 29 φορολογικούς συντελεστές.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR