Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Στο διεθνές συνέδριο της ΟΚΕ, με θέμα «Δημογραφικό-Μετανάστευση-Αγορές Εργασίας», μίλησε ο Μ. Βορίδης

Στο διεθνές συνέδριο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), με θέμα «Δημογραφικό-Μετανάστευση-Αγορές Εργασίας», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας αυτά τα ζητήματα υψίστου ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, το δημογραφικό είναι αυτήν τη στιγμή μία τεράστια πρόκληση, που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την Ευρώπη, καθώς απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και πολύπλοκο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βορίδης και σκιαγράφησε το μέγεθός του τονίζοντας ότι η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι, πλέον, το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο και πάνω από το 20% του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 65 ετών, ενώ η αγορά εργασίας έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό κλάδο και σε άλλους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων να μειώνεται, θέτοντας επιπλέον προκλήσεις για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και αναπτύσσει μία δέσμη πολιτικών για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση επετεύχθη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει αισθητά στο 9,8% και το σύστημα υγείας βελτιώνεται συνεχώς.

Για το θέμα της μετανάστευσης σχολίασε ότι απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος από τη διεθνή κοινότητα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, θα συζητηθούν ζητήματα, όπως:

«- Η ένταξη στην αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ψηφιακή μετάβαση, οι εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, πυροδοτούν δραστικές αλλαγές στις προτιμήσεις των εργαζομένων να μετακινούνται και να επιλέγουν τον τόπο εργασίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν συγκεκριμένες παραμέτρους της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των αναγκών των τοπικών οικονομιών και της διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού σε τοπικό επίπεδο και, προφανώς, αυτή η συνθήκη οδηγεί σε αυξανόμενο χάσμα παραγωγικότητας, που επηρεάζει την ανάπτυξη σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, ενώ, παράλληλα, σε άλλες περιοχές μεταβιβάζει μεγαλύτερο πλεόνασμα ευημερίας.

- Η κινητικότητα πληθυσμών ανά την υφήλιο, καθώς η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση δημιούργησαν νέες ανθρώπινες ροές και οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στη συνειδητοποίηση ότι ο διεθνής συντονισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση και απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, για να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες υποδοχής τους.

Επιπλέον, είναι γενικά παραδεκτό ότι απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε διεθνές επίπεδο, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν νέα εργαλεία για την καταγραφή και την κατεύθυνση των ανθρώπινων ροών και την αναθεώρηση των πολιτικών ένταξης στις τοπικές αγορές εργασίας. Επίσης, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου σε αυτήν τη διαδικασία είναι καίριας σημασίας.

- Οι τάσεις της δημογραφικής μετάβασης, καθώς αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη επηρεάζει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σήμερα και επιδρά καθοριστικά στις αγορές εργασίας και στις γεωπολιτικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 7%, μέχρι το 2100, ενώ ο πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου θα προσεγγίσει τον ασιατικό πληθυσμό. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες πληθυσμού στην Αφρική και στην Ασία αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρή πλειονότητα, ενώ στην Ευρώπη η αναλογία μισθωτών/συνταξιούχων θα μειωθεί περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γραμμική συσχέτιση της εξέλιξης των γεννήσεων και των πληθυσμιακών ροών σε όλον τον κόσμο μεταξύ τους.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, αυτή η συνθήκη θέτει προκλήσεις για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας τις μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, ενώ για τις χώρες υπό ανάπτυξη απαιτούνται σχέδια διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης για την υποστήριξή τους».

Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness