Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο «μικροσκόπιο» της Βουλής το δημόσιο χρέος

Ως "οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό και την κοινωνία", παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας στη χθεσινή εκδήλωση στη Βουλή, τις διαδικασίες συγκρότησής της.

"Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο - και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο" ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως "η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν απ' την εθνική κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα να ελέγχει τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το χρέος, όχι μόνον για να αποτυπωθεί η αλήθεια, αλλά να μην συμβούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα".

Η Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, μπορεί και πρέπει να φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «που ωστόσο έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε σκεπτικισμό απέναντι στην προσφυγή σε Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να καλυφθεί «η αποτυχία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος».

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή, είναι να φέρει όλα τα πράγματα στο φως: Το τι συνέβη με τα διόδια, το τι συνέβη με την Goldman Sachs. Να ξέρουν όλοι, ότι δεν θα μπορούσε παρά να απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της Ευρωζώνης. Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η Ευρωζώνη όπως κτίστηκε» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών. «Και να δούμε τι έγινε το 2010 στη χώρα μας, όπου είχαμε μία κυνικότατη μισανθρωπική μεταφορά, από τα βιβλία των ζημιών των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογούμενους της περιφέρειας και μετά στους φορολογούμενους του Βορρά. Αυτό το έγκλημα που ονομάζεται Μνημόνιο, πρέπει να αναδειχθεί».

«Ναι στη διαφάνεια. Φοβάμαι όμως δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, να μεταφέρεται σε Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη δική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε πως η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, οφείλει να ελέγξει τις διαδικασίες του PSI και τις επιλογές της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την μετατροπή των διαθεσίμων των Ταμείων σε ομόλογα. «Γεννιούνται ερωτήματα, όχι μόνον από ποιον αγοράστηκαν τα ομόλογα και σε ποια τιμή, αλλά και αν υπήρχαν καν ομόλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπίρτζης άφησε βαρύτατες αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρατηρώντας πως δεν ήλεγξε το «καρτέλ των δομικών υλικών» παρά τις καταγγελίες που της είχαν υποβληθεί- και ζήτησε να εξετάσει η Επιτροπή «τον ρόλο που έχει παίξει η ΕΑ και από ποιους κατευθύνεται», όπως επίσης να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί και με το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει να δει κανείς τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς τιμή εκκίνησης, με μυστικοσυμβούλους και διαδικασίες που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί δεν είναι ιδιωτικοποίηση όταν ο αγοραστής είναι δημόσιος φορέας μιας άλλης χώρας, ή όταν χαρίζεται μια περιοχή σαν το Ελληνικό, με τον λαό να επιβαρύνεται με έναν μεγάλο αριθμό έργων για να γίνει η ιδιωτικοποίηση» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σε παρέμβασή του ανέφερε πως "κατά την περίοδο συσσώρευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από το 1974 μέχρι το 2010, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα προερχόμενων κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, συνολικής αξίας (χωρίς τους τόκους), ίσης σχεδόν με το μισό ετήσιο ΑΕΠ, της ίδιας περιόδου σε σταθερές τιμές του 1990".

Ο κ. Ήσυχος, ανέφερε ενδεικτικά στην ομιλία του πως το 2006 αγοράστηκαν 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard II, αξίας 1,7 δις ευρώ, "τα οποία αγοράστηκαν χωρίς συμβάσεις συντήρησης και χωρίς αγορά βλημάτων - εξαιρετικά αναγκαία τα τελευταία έξι χρόνια για παρελάσεις, αλλά όχι για την άμυνα της χώρας". 'Αλλο παράδειγμα αφορούσε την αγορά "λίγο πριν τις εκλογές του 2000", των 50 μαχητικών F-16 "χωρίς κινητήρα και σύστημα αυτοπροστασίας. Και αυτό γιατί μετά τις εκλογές, θα έπρεπε η χώρα να κάνει μια δεύτερη σύμβαση για να αγοράσει τους κινητήρες και τα συστήματα αυτοπροστασίας. Η δεύτερη αγορά μάλιστα, ισούται για τα επόμενα 19 χρόνια με την αγορά 120 τύπου F16. Απλά μαθηματικά" ανέφερε ο υπουργός.

Παρών στην εναρκτήρια συζήτηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε ειδική έκθεση για την Ελλάδα που ήλθε προς ψήφιση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, συντεταγμένη από τον εισηγητή της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σέφας Λούμινα, όπου καταγραφόταν η παραβίαση στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, σειράς δικαιωμάτων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

"Είναι πολιτικά εύκολα εξηγήσιμο αν και απαράδεκτο φαινόμενο, ότι αυτή η έκθεση του κ. Λούμινα, μολονότι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, δεν ψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα θεωρείτο αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών" παρατήρησε ο κος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται πως ο κ. Λούμινα ήταν παρών και χαιρέτισε την εκδήλωση - αναμένεται δε να μετέχει των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας.

Εκ μέρους του κοινοβουλευτικού Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του Παναγιώτης Λιαργκόβας συνεχάρη την Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία της και διαβεβαίωσε πως "θα συμμετέχουμε με χαρά στην διερεύνηση κατά πόσον το δημόσιο χρέος ήταν αναγκαίο, τοξικό, παράνομο, επονείδιστο, ακατάλληλο, διογκωμένο, αληθινό. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας, και του Κοινοβουλίου".

Ο επικεφαλής της 2ης Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, Αστέριος Πλιάκος θεώρησε αναγκαίο να τεθούν στη διάθεση της "Επιτροπής Αλήθειας" το σύνολο των μελών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής - ενώ στην παρέμβασή του ανέφερε πως "τα Μνημόνια οδηγούσαν σε περικοπές δαπανών και σε πολιτικές προϋποθέσεις που δεν δεσμευόταν από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., αγνοώντας τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, "η οποία ρητά και κατηγορηματικά απαιτεί, το σύνολο των ευρωπαϊκών δράσεων να σέβονται πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες".


ΝΔ: Θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης η  συγκρότηση της επιτροπής

Για θεσμικό ατόπημα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για «διχαστικές επιλογές ενός μονοκομματικού κράτους» επισημαίνοντας πως «αφού απέσυραν οριστικά από την "περήφανη" διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κ. Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη η κυβέρνηση προχώρησε και σε ένα ακόμα θεσμικό ατόπημα καθώς δεν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «στη φιέστα» που διοργάνωσε, εμπλέκοντας, όπως χαρακτηριστικά λέει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης».


Ποτάμι: Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν προσκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην εκδήλωση για το δημόσιο χρέος

Τη διαμαρτυρία του κατά της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, εγκαλώντας την πως δεν προσκάλεσε το κόμμα και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέχγου του Δημοσίου Χρέους.

«H κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της. Το νέο της "κατόρθωμα" είναι ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε για τα αίτια δημιουργίας του χρέους, δεν κάλεσε Το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά όπως πληροφορούμαστε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης» αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει Το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


ΠΑΣΟΚ: Θεσμικά κακόγουστη παράσταση η εκδήλωση για τη συγκρότηση Επιτροπής

«Θεσμικά κακόγουστη παράσταση» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη χθεσινή εκδήλωση για τη συγκρότηση της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, σε ανακοίνωσή του. 

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «δήθεν επιτροπή» και χαρακτηρίζει την εκδήλωση «κοινή κομματική εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ στην οποία παρίσταται και ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, ενόψει - υποτίθεται- της συγκρότησης μιας επιτροπής της Βουλής στην οποία δεν μετέχουν τα κόμματα και οι βουλευτές, αλλά πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής της κ. Κωνσταντοπούλου (...)

Η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με την κ. Κωνσταντοπούλου, οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμη ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους έξω, το ζήτημα του χρέους το έχει κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο "γαργάρα" καθώς δεν έχει το κύρος και την αξιοπιστία να θέσει τώρα το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 2012, που πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness