Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στον απόηχο της μαραθώνιας συνεδρίασης - Δεν άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως, ενισχύθηκε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Οσοι θα περίμεναν να μεταμορφωθεί η Βουλή σε… Νότια Κορέα ή σε τουρκική εθνοσυνέλευση απογοητεύτηκαν. Δεν υπήρξαν ακραίες καταστάσεις, δεν συνέβησαν παρατράγουδα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, την πίεση των 9 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και την εμφανή νευρικότητα στα πρόσωπα όλων των βουλευτών.

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν την σύγκρουση δύο κόσμων και την «μονιμοποίηση» ενός πολιτικού διχασμού και μιας πόλωσης η οποία θα μας ακολουθεί όλη την περίοδο μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι υψηλοί τόνοι για την υπόθεση της Novartis, οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες θα συνεχιστούν εντός κι εκτός Βουλής.

Το βασικό συμπέρασμα από την μαραθώνια συνεδρίαση και την ψηφοφορία είναι ότι χάθηκαν και οι όποιες ελπίδες συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ακόμη και για ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά.

Παρ’ ότι το σκάνδαλο της Novartis ήταν το κυρίαρχο στη Βουλή, αυτό δεν απέτρεψε τους πολιτικούς αρχηγούς, ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για ανεύθυνους χειρισμούς που ζημιώνουν τη χώρα.

Η σύγκρουση των δύο κόσμων λαμβάνει πλέον διαφορετική μορφή καθώς η πλευρά της ΝΔ κατά κύριο λόγο κάνει λόγο για πρωτοφανή σκευωρία και για πλήρη καταπάτηση του Συντάγματος και της διάκρισης των εξουσιών με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις κατηγορίες και να στρέφει τα φώτα σ’ αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί θέλησαν να δείξουν ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Όπως είπε και ο πρωθυπουργός «δεν τα φάγαμε μαζί σε μια σειρά από σκάνδαλα», βάζοντας μπροστά για ακόμη μια φορά το ηθικό πλεονέκτημα και το «λευκό ποινικό μητρώο» της Αριστεράς.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως όταν έθεσε το ζήτημα της ζημίας που προκαλούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος με την πολιτική του. Επέμεινε δε ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως και οι κουκουλοφόροι μάρτυρες να βγάλουν τις κουκούλες τους.
Αν, πάντως, διαβάσει κάποιος καλά τις ομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και τις αντιδράσεις των μελών της κυβέρνησης θα διαπιστώσει ότι η υπόθεση της Novartis πήγε ένα βήμα πιο πίσω. Τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν απέδειξαν με επιχειρήματα ότι κάτι σάπιο υπάρχει κι ότι τα λάθη, οι παραλείψεις και οι σκοπιμότητες οδηγούν στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να έχει στηθεί μια πολιτική σκευωρία. Από την άλλη, τόσο η ομιλία του πρωθυπουργού όσο και οι αντιδράσεις υπουργών -πλην των ακραίων- έδειξαν πως η υπόθεση δεν είναι τελικά και τόσο «δεμένη» και πως οι αποδείξεις έγιναν τώρα ενδείξεις ενοχής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κυρίως του κ. Τσίπρα και του αρχηγού της ΝΔ, κινήθηκαν γενικώς σε χαμηλά επίπεδα. Δεν υπήρξε δηλαδή κάποιους είδους σφοδρότητα αλλά κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο που όμως ανέδειξε τις χαώδεις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων.

Από τη χθεσινή σύγκρουση δεν μπορούν να ξεχαστούν και ορισμένα σημαντικά γεγονότα.

 

Το πρώτο είναι η συγκίνηση που έβγαλε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν… πικραμμένος με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξαν εμπλέκοντάς τον στην υπόθεση ενώ αυτός είπε «σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή».

Το δεύτερο είναι η φόρτιση που χαρακτήρισε την ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα. Σχολιάστηκε με θετικό τρόπο το γεγονός ότι επέλεξε να πάει να μιλήσει και να αποκρούσει τις κατηγορίες μία προς μία με αδιάσειστα στοιχεία, χαρτιά και νούμερα. Ακόμη πιο θετικά σχολιάστηκε η ξεκάθαρη στήριξη που παρείχε στη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου.

Το τρίτο στοιχείο ήταν το τελευταίο μέρος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος[Β1] «απείλησε» πολλές φορές με διώξεις την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά Ειδικά Δικαστήρια. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατ΄ ουσίαν ο πιο σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση.

Το τέταρτο στοιχείο ήταν η καλά δομημένη ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είναι γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ χρησιμοποίησε νομικούς όρους για να καταδείξει την ακυρότητα της διαδικασίας αλλά και την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στον Κόλλια της Χούντας και η απάντηση του κ. Κοντονή ότι δεν έχει καμιά σχέση η Αριστερά και οι αγώνες της με το καθεστώς της 21ης Απριλίου.

Το πέμπτο στοιχείο ήταν ότι υπήρξαν μικρά, αλλά έντονα επεισόδια εντός κι εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας. Από το «άει στο διάολο» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στα ειρωνικά γέλια του Πολάκη για τον Πικραμμένο. Κι από τη σφοδρή αντιπαράθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου με τον Αδωνι Γεωργιάδη, στο επεισόδιο που έγινε στο εντευκτήριο της Βουλής, μεταξύ της Αννας Βαγενά και βουλευτών της ΝΔ. Όπως καταγγέλλεται ακούστηκαν εκφράσεις περί «κατσαπλιάδων» και το κλίμα ήταν… εμφυλιοπολεμικό.

Μεγάλες αποκαλύψεις δεν έγιναν και η δικογραφία δεν «φωτίστηκε» περισσότερο πέραν του ότι η ΝΔ κατήγγειλε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος συνομιλεί συχνά με την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη ή ότι ο κ. Κουρουμπλής είπε πως τα στοιχεία για τη Novartis του τα έδωσε ο Μ. Σαλμάς το 2014.

Μπορεί λοιπόν να μην άνοιξαν οι πύλες της πολιτικής κολάσεως, άνοιξε όμως ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ του εμφυλιοπολεμικού κλίματος και της λογικής «θα τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν» που διατρέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς   Ιστορική Μαρτυρία, που αξίζει να λεχθεί, να γραφτεί, να ακουστεί και να διαβαστεί. Στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο,...