Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο φίλος μου Γιώργος

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΙΩΣΗΦ

Τον Γιώργο τον γνώρισα στα έντεκα στο πρώτυπο δημοτικό του Λαχανά. Προσπάθησα να τον φέρω βόλτα στο σκάμμα του οικοτροφείου της Ακαδημίας αλλά εις μάτην.

Έχουν περάσει από τότε πάνω από 60 χρόνια κι ακόμα να το πάρω απόφαση πως θέμα νίκης και ήττας μεταξύ μας θα παραμείνει για πάντα άλυτο.

Τώρα τελευταία μου είπε πως επιμένω μετά μανίας στην έννοια της λέξεως Ελλάς και το πήρα απόφαση να τον βάλω στη θέση του. Μα όλα Ελληνικά τα βλέπεις, Φοίβο μου, είπε και λίγο με πίκρανε. Τώρα θα τον συγυρίσω εγώ!

Δηλαδή, ρε Γιώργο, μήπως πρέπει να τα βλέπω Βραζιλιάνικα, Σενεγαλέζικα ή κρυόκολα Αγγλικά?  Δηλαδή το 73% του πλανήτη γή δεν είναι Ελληνικό όνομα? Θάλασσα είναι ωκεανό το λένε, ocean που το λένε οι βλάχοι Ιάπωνες, τουτέστιν ωκεία ναύς-γρήγορο καράβι. Αμ και ολόκληρη την Ήπειρο Ευρώπη δεν την λένε? Κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσας, εγγονή του Ποσειδώνα.

Αλλά και η μεγάλη Ασία δεν πήρε το όνομά της από τον Άσιο, γυιό του Βασιλιά Δάρδανου, από εκεί δεν πήρε το όνομά της. Και η Ιαπωνία μήπως δεν είναι η Άπω Ιωνία? Μην τρελαθούμε κι όλας.
Αλλά και οι κοντινοί μας πλανήτες δεν είναι τα ονόματα Άρης, Ερμής, Αφροδίτη, Κρόνος και Δίας?  Τα υπόλοιπα δεν είναι Ουρανός (ούρος άνω) και Πλούτων? Αλλά και οι δορυφόροι του Δία δεν είναι φιαγμένοι από Ελληνικά ονόματα (Γανυμήδης - Καλλιστώ-Αμάλθεια - Αδράστεια και Κάρμη? Εγώ δεν ξέρω και πιθανόν να κάνω και λάθη.

Γιώργο αγαπημένε μου, διόρθωσέ με. Αλλά και οι συνοδοί του πλανήτη Άρη δεν λέγονται Φόβος και Δήμος? Μάλλον, πιθανόν!! Οι δορυφόροι του Κρόνου υπολογίζονται κι αυτοί Ελληνικοί αφού τους λένε Τιτάνα, Εγκέλαδο,Υπερίωνα, Επιμηθέα  Ιαπετό και Διώνη.

Δυστυχώς, Γιώργο, δεν διακρίνω ούτε έναν Βέλγικο δορυφόρο ούτε Εγγλέζικο αλλά ούτε και Αλβανικό. Δυστυχώς είμαστε μοναχοφάηδες και υπερόπτες. Κρίμα θα έπρεπε να αφήσουμε και τους Κατοίκους της Κόστα Ρίκα να έχουν έναν δικό του δορυφόρο στον Κρόνο, θα μας οδηγήσουν σύντομα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να απολογηθούμε ως  μονοφαϊστές.

Θα υπάρξουν δυστυχώς κι άλλες κατηγορίες αφού και τον γαλαξία τον βγάλαμε διότι η Ήρα έχυσε το γάλα στον Ουρανό όταν κατάλαβε ότι ο Δίας τάϊζε τον νεαρό Ηρακλή. Βέβαια αμφισβητούν αυτή την άποψη οι κάτοικοι του Πακιστάν και σκέπτονται να εφεσιβάλλουν την απόφαση στα διαγαλαξιακά δικαστήρια του νεφελώματος της Ανδρομέδας, η οποία προέρχεται συμπτωματικά από το λέξη ανήρ και μέδω=άρχω, κυβερνω. Δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαίνεται, δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός.

Δυστυχώς ούτε το ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης δεν αποτόλμησε να βάλει έστω και ένα δρομολόγιο την εβδομάδα. Όσον αφορά την Ελληνική γλώσσα θα επανέλθω λίγο αργότερα για να μην κουράσουμε τους αναγνώστες μας, αγαπημένε μου Γιώργο.

Του Συνεργάτη μας
Φοίβου Ιωσήφ