Στουρνάρας: Ήθελαν να με εξοντώσουν
Για συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του από την προηγούμενη κυβέρνηση κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδοςπεριγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα στην οποία πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου».
Μιλώντας στην Καθημερινή, υποστήριξε πως «υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια, από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και ‘’δολοφονίας χαρακτήρα’’ εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, όπως αυτά περιγράφονται στο Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, στους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος, στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί, και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και βεβαίως χάρη στην ευρύτατη κοινωνική στήριξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» συνεχίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνοντας πως «κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω. Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού».
Όσον αφορά την οικονομία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια μιας συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.Για το 2019 θεωρεί «σοβαρή πρόκληση» την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος, μετά το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο του Μαΐου.
«Το στοίχημα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά μία δεκαετή περίοδο ύφεσης και στασιμότητας θα κριθεί, εάν η νέα κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη των αγορών, λάβει μέτρα πολιτικής για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εάν τα μέτρα αυτά είναι εμπροσθοβαρή και αξιόπιστα, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει γρήγορα σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αξιοπιστίας - εμπιστοσύνης – ανάπτυξης» σχολιάζει ενώ εκτιμά πως είναι εφικτοί «υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό 1,9%».
Επαναλαμβάνει πως η χώρα είχε την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης συμπληρώνοντας πως «θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον, και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη».
πηγη: newsbomb.gr