Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Εννέα οι αναθεωρητέες διατάξεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας 9 διατάξεις αναθεωρήθηκαν με βάση τις προτάσεις της ΝΔ και 9 καταργήθηκαν ομόφωνα. Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν από τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε όλες τις προτάσεις της ΝΔ πλην της κατάργησης της αποσβεστικής λειτουργίας.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για την επιλογή των μελών Ανεξάρτητων Αρχών υπερψηφίστηκαν μόνο από τη ΝΔ.
Ειδικότερα, με 158 ψήφους υπέρ πέρασε η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, ενώ 179 είπαν «ναι» στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας - H κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων έλαβε 274 ψήφους
Η αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συνολικά, για την τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος του 1975 μπήκαν σε ψηφοφορία 49 διατάξεις, που αφορούν 28 άρθρα.
Tην θετική ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας (ψήφισαν 297, απουσίαζαν τρεις) έλαβαν οι διατάξεις για:
- Την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με 190 ψήφους
- Τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 158
- Την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με 212 ψήφους
- Την θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας με 254 ψήφους
- Τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας με 179
- Την κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων με 274 ψήφους
- Την δυνατότητα εξεταστικών επιτροπών από τις μειοψηφίες με 189 ψήφους
- Την εξομοίωση τακτικών και στρατιωτικών δικαστών 189 ψήφους
- Την εκλογή μελών ανεξάρτητων αρχών με 158 ψήφους
Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πήρε 212 ψήφους, καθώς η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε. Ψήφισαν 297 βουλευτές, καθώς έλειπαν οι Νίκος Φίλης και Μανώλης Θραψανιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ:

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών
Με τις ομιλίες του των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε χθες στη Βουλή, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο λαός στις εκλογές της  7ης Ιουλίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει πρόεδρο μειοψηφίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο λαός στις εκλογές
«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης και τα εξής: «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία. Σήμερα να κάνουμε ψύχραιμη αποτίμηση για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας […] Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα, του 2019. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά [θα είναι] και προϊόν διακομματικής συναίνεσης».
Για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».
«Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή».
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρω αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».
Επίσης είπε πως θεωρεί σημαντική τομή την πρότασή της κυβέρνησης για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη».
Αναφέθηκε και στη συμφωνία τη συλλογή υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου που θα οδηγεί στην κατάθεση προτάσεων που θα συζητούνται στη Βουλή. «Μπορεί να κρύβει κινδύνους για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία γι’ αυτό και περιορίζουμε τον αριθμό σε 2 σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο».
Επανερχόμενος στο ζήτημα της εκλογής της πολιτειακής ηγεσίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μας επιτρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής […] Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα και θα προκαλούσε σοβαρότατες τριβές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν».
«Καθώς σήμερα η Ελλάδα αφήνει πίσω την περίοδο της κρίσης, πλαισιώνει αυτό το Σύνταγμα την εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα που μας αξίζει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο, η ΝΔ κινείται χωρίς πυξίδα
Η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι αυτό το σχέδιο «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό το».
«Δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη μιας προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος και ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως απέναντι σε αυτό, «η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων».
«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν σκοπό: «την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Φ. Γεννηματά: Αναγκαία αλλά άτολμη η αναθεώρηση
Αναγκαία αλλά άτολμη και με αστοχίες χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος νωρίτερα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι επεδίωξαν έναν εκλεγμένο Πρόεδρο κομματικά ελεγχόμενο. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 86 τελειώνει η δημαγωγική εκμετάλλευση σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ για την ψήφο των αποδήμων, κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσυρθούν περιορισμοί που προωθούνται στο πλαίσιο της αναθεώρησης.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας μίλησε για αναθεώρηση του εξυπηρετεί τη στρατηγική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ανεξαρτήτως ψηφοφοριών και με σκοπό τη θωράκιση των κυβερνήσεων τους από ενδεχόμενη αστάθεια στο μέλλον. Επισήμανε τέλος ότι είναι μια αναθεώρηση που στηρίζει τον καταιγισμό νέων μέτρων, κατηγορώντας τη ΝΔ για το ακροδεξιό ιερατείο που υπάρχει στους κόλπους της αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αριστεροσύνη.
Χαμένη ευκαιρία χαρακτήρισε την συνταγματική αναθεώρηση ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια. Τόνισε ότι έπρεπε να προχωρήσει μια πιο συστημική και συστηματική αναθεώρηση. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα ευρύ εκλεκτορικό Σώμα καθώς και την κατάργηση της ασυλίας βουλευτών και υπουργών, την ανάγκη ριζοσπαστικής ισότητας στα πολιτικά δικαιώματα και την επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια αναθεώρησης, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου και Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είπε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας είναι ανεκτική μεν,  αλλά χριστιανική και ελληνική δε.

    

 

Απόψεις

Οι μετακινήσεις του εκλογικού σώματος είναι αυτές που διαμορφώνουν συσχετισμούς, καθορίζουν εκλογικές συμπεριφορές και επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τη...
randomness