Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα SOS του Μαξίμου για το 2025

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια δράσης των υπουργείων της «καθημερινότητας»

Πρώτο… ξεφύλλισμα των νέων μπλε φακέλων, δηλαδή του κυβερνητικού μπούσουλα για το 2025, έγινε στη -πρώτη της νέας πολιτικής σεζόν μετά τη ΔΕΘ – συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου. Σύμφωνα με τους κανόνες του «επιτελικού κράτους», τα τελικά σχέδια δράσης των υπουργείων θα εγκριθούν παραμονές των Χριστουγέννων, ωστόσο ήδη ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έχει μορφοποιηθεί σε προσχέδια ανά τομέα, κατόπιν συνεννοήσεων στο τρίγωνο Μαξίμου, Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και υπουργών.

Αυτά άνοιξε για πρώτη φορά ενώπιον όλων ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας τα επόμενα… SOS της γαλάζιας διακυβέρνησης: συνολικά 151 μεταρρυθμίσεις και 172 επενδύσεις.

Παρεμβάσεις

Η πλειονότητα των παρεμβάσεων αφορά τις δύο από τις πέντε «Ελλάδες» – την «παραγωγική» και την «κοινωνική» – που είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις το 2023, όμως προστέθηκαν νέοι οριζόντιοι στόχοι ως την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας, τη στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, την κυβερνοασφάλεια, την ισότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ειδικά για τον τελευταίο στόχο, τον οποίο το Μαξίμου συνδέει με το αφήγημα της «σύγκλισης» (και της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και της περιφέρειας με την Αττική), είναι ενδεικτικό ότι μετά το Υπουργικό ακολούθησε δεύτερη πολύωρη σύσκεψη προετοιμασίας της κυβερνητικής αποστολής στον Εβρο. Από τον Βορρά (και με αιχμή τον Βόρειο Εβρο) ο Πρωθυπουργός θα εκκινήσει την Πέμπτη τις διαβουλεύσεις ανά περιφέρεια για τα «σχέδια ανάπτυξης».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι «μπλε φάκελοι» περιλαμβάνουν συνολικά 132 στρατηγικούς στόχους και το βάρος πέφτει με… διψήφιο αριθμό οροσήμων σε τρία υπουργεία. Στο Οικονομικών (καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανακατεύθυνση παραγωγικού μοντέλου κ.ά.), στο Ανάπτυξης (εθνική στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις και στρατηγική για τη Βιομηχανία, μετατροπή της Ελλάδας σε κύριο διαμετακομιστικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς κ.ά.) και στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ολοκλήρωση και ψηφιοποίηση Κτηματολογίου, επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών για πολίτες και επιχειρήσεις κ.ά.).

Μεταρρυθμίσεις σε πρώτο πλάνο

Οσον αφορά τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα, σε πρώτο πλάνο έρχονται επιπλέον υπουργεία της «καθημερινότητας», βάσει και των πρωθυπουργικών εξαγγελιών. Ενδεικτικά, ο «μπλε φάκελος» του υπουργείου Οικογένειας περιλαμβάνει από το παρατηρητήριο για το Δημογραφικό μέχρι τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ για το Στεγαστικό (όπως το «Σπίτι μου 2») ή την απόδοση εφ’ όρου ζωής της ιδιότητας τριτέκνου και την αναμόρφωση του πλαισίου για ισότητα των φύλων σε θέματα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών. Στον φάκελο της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η επιχειρησιακή λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, η εφαρμογή νέου πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ενώ κομβικές μεταρρυθμίσεις αφορούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινότητας, την Παιδεία και την Υγεία.

Ο φάκελος της Παιδείας περιλαμβάνει νέο «εκπαιδευτικό χάρτη» (διαχείριση υποδομών και προσωπικού), την πλήρη λειτουργία ολοήμερου σχολείου, το νέο ανώτατο ίδρυμα για τις Παραστατικές Τέχνες, ένα εθνικό σχέδιο για την «ασφάλεια και εξυπηρέτηση των θεατών σε αθλητικές συναντήσεις» και ενιαία πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής. Σε εκείνον της Υγείας ξεχωρίζουν η καθολική εφαρμογή του Προσωπικού Ιατρού, ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας μεταμοσχεύσεων, μια νέα ενιαία εθνική «πολιτική φαρμάκου», τα απογευματινά χειρουργεία, το σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των νοσοκομείων και η αναδιαμόρφωση του δικτύου αεροδιακομιδών.

Νέος επικεφαλής στην Αρχή Διαφάνειας

Από τους «μπλε φακέλους» περνούν πάνω από 100 μεταρρυθμίσεις που αποτελούν δεσμεύσεις και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο (για το Στεγαστικό, την κλιματική κρίση κ.ά.) που παρουσιάστηκε χθες. Ανάμεσα σε άλλα το Υπουργικό επέλεξε ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και τη θετική γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής τον νομικό, σύμβουλο – επιθεωρητή ΑΣΕΠ, Παρασκευά Νομικό, ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Premium Έκδοση Τα Νέα