Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Tριμερής σύνοδος Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στα Ιεροσόλυμα - Κυρ. Μητσοτάκης: Συνεργασία που φέρνει ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα πολιτικής σύμπλευσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (22/12) στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί πυλώνα ευθύνης, σταθερότητας και κοινών συμφερόντων σε μια πολύπλοκη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της ασφάλειας, την ανάπτυξη των οικονομιών μας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών μας» ανέφερε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Η περιοχή μας αλλάζει σημαντικά, δημιουργούνται ρίσκα, αλλά και παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη και την ευημερία.
Αυτή είναι η 10 Σύνοδος που δείχνει ότι οι χώρες μας προχωρούν μια συνεργασία και συμμαχία που έχει δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο και συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκφράζω την αποτροπή μου και τα θερμά συλλυπητήρια για όσα συνέβησαν στο Σίδνεϊ. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το θρησκευτικό μίσος.
Η περιοχή μας βιώνει βαθιές αλλαγές. Έχουμε εισέλθει σε μια νέα γεωπολιτική φάση με σοβαρούς κινδύνους, αλλά και πολλές ευκαιρίες να διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική για την ειρήνη και την ευημερία. Το σημερινό σχήμα έχει μεγάλη στρατηγική βαρύτητα γιατί διέπεται από το διεθνές δίκαιο.
Για τη Γάζα, έχουμε κάνει έκκληση να επιστραφούν και τα τελευταία θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά εκτιμώ πως μετά από δύο χρόνια πολέμου και μετά την προσωπική εμπλοκή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργείται μια νέα ευκαιρία και για τα δύο μέρη. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και να αγκαλιάσουμε κάθε προσπάθεια.
Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα και του Λιβάνου. Η Ελλάδα διασφαλίζει τον έλεγχο του κράτους αυτού και είναι κοινή μας προτεραιότητα.
Για τη Συρία έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια η σταθερότητα και κοινό μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε όλες τις θρησκείες και τους Χριστιανούς Ορθόδοξους της Μέσης Ανατολής.
Στον αμυντικό τομέα, οι χώρες μας έχουν κάνει πολλά από κοινού και μαζί μπορούμε να φέρουμε μια πραγματική επανάσταση και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο στον τομέα των φυσικών καταστροφών και της Πολιτικής Προστασία, κυρίως με τις πυρκαγιές και τη διαχείριση των υδάτων σε μια εποχή όπως αυτή την Κλιματικής Αλλαγής που έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα.
Στη σημασία της Ενέργειας και Συνδεσιμότητας, η Ελλάδα αναδεικνύεται σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Ισραήλ και να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια και τη συνδεσιμότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ, αναμένεται να εξελιχθεί σε εξαγωγέα LNG. Παράλληλα, συζητήθηκε το σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η ενεργοποίηση του κάθετου διαδρόμου μεταφοράς LNG έως την Ουκρανία.
Η Θαλάσσια Ασφάλεια, είναι επίσης μια σημαντική προτεραιότητα για την κοινή Ναυτιλία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν κοινές ασκήσεις.

N. Χριστοδουλίδης: «Σημαντικό το σχήμα 3+1 με ΗΠΑ»

«Για έναν μεσογειακό ενεργειακό σύνδεσμο», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στον Great Sea Interconnector (GSI). Δεσμευόμαστε για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε από την πλευρά του και ο κ. Χριστοδουλίδης στις συνεργασίες που αφορούν το ζήτημα της ενέργειας.
«Επίσης, υπογραμμίσαμε τη σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ», για στρατηγική συνεργασία και διασύνδεση. Παράλληλα, συζητήθηκε η άμυνα και η ασφάλεια, πάλι με το σχήμα 3+1. «Η παρουσία μας δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική, η συνεργασία των τριών χωρών είναι στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και την Ανατολική Ευρώπη».

Μπ. Νετανιάχου: Να το ξεχάσουν όσοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε: «Η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάζονται από επιθετικότητα, τρομοκρατία και αποσταθεροποίηση.
Η συνεργασία μας παρέχει ισχύ, διαφάνεια και συνεργασία, που θα επικρατήσει έναντι του χάους. Προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες για ευημερία.
Συνεργαστήκαμε και συζητήσαμε για τη συνεργασία σε πολλά πεδία, ενέργεια, συνδεσιμότητα… και στην ασφάλεια.
Είναι αλήθεια ότι και οι τρεις χώρες στο παρελθόν συγκλονίστηκαν από αυτοκρατορίες. Αλλά μέσα από θάρρος και θυσίες πετύχαμε την ανεξαρτησία μας σε σύγχρονους καιρούς.
«Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος είναι πραγματικές δημοκρατίες που έχουν υποστεί σκλαβιά και στερήσεις» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Συμφωνήσαμε σήμερα να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας στην ασφάλεια και στην άμυνα», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζήτησε ξανά την επιστροφή των ομήρων από τη Χαμάς.
Σε αυτούς που φαντασιώνονται ότι θα επανιδρύσουν τις αυτοκρατορίες τους και θα κυριαρχήσουν πάνω στη γη μας (στις χώρες μας), λέω: ξεχάστε το! Δεν πρόκειται να συμβεί. Ούτε που να το σκέφτονται, διεμήνυσε στην Τουρκία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Είμαστε δεσμευμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Και η συνεργασία μας ενισχύει περαιτέρω αυτή τις δυνατότητές μας. Μαζί ως χώρες της Ανατολικής Μεσογείου διασφαλίζουμε ασφάλεια, ευημερία και ελευθερία», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης–Νετανιάχου συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ

Με τον ομόλογό του του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ τη Δευτέρα (22.12.2025).
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαναβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες τους, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», η οποία επικαλείται ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι κ.κ. Νετανιάχου και Μητσοτάκης «πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και άλλων ανώτατων αξιωματούχων».
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) σημείωσε ότι «μαζί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας!».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκαν την οικογένεια του Ιωνά Καρούση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκαν το οικογενειακό σπίτι του Ιωνά Καρούση, ο οποίος δολοφονήθηκε το περασμένο έτος κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στη Γιάφα του Τελ Αβίβ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στο παρελθόν έχει συναντήσει τους γονείς του Ιωνά στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, εξέφρασε στη μητέρα, τον πατέρα και την αδελφή του αδικοχαμένου φοιτητή την αμείωτη οδύνη του και τον θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιμετωπίσει αυτή την τραγωδία.
Τους ενημέρωσε, επίσης, για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη θέσπιση προγράμματος υποτροφιών στη μνήμη του, ενώ τόνισε πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι αδιάκοπος, χωρίς περιθώριο επανάπαυσης.
«Θέλω απλά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίσατε αυτή την ανείπωτη τραγωδία και θέλω να ξέρετε ότι εγώ προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση θα είμαστε στο πλευρό σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είστε πράγματι μια "γέφυρα" φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των δύο λαών, δύο θαυμάσιοι επιστήμονες, μεγαλώσατε ένα καταπληκτικό παιδί και το χάσατε μέσα από αυτές τις τραγικές συνθήκες. Βρίσκετε, όμως, τη δύναμη να συνεχίσετε να τιμάτε τη μνήμη του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εμείς, όσο μπορούμε, θα σας συνοδεύουμε σε αυτό το δύσκολο ταξίδι», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.