Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βαρυμπόμπη: Εικόνες αποκάλυψης μετά τη φωτιά - Σκελετωμένα δάση, νεκρά ζώα και καμμένα σπίτια

Δύσκολο ήταν το βράδυ με την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε και συνεχίζει να μαίνεται στη βόρεια Αττική, με πολλές ενεργές εστίες. 

Καμμένα δεκάδες σπίτια, απανθρακωμένα ζώα, ετοιμόρροπες ή πεσμένες κολώνες ηλεκτροδότησης, διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς μέσα στα αποκαΐδια...

Αυτή η εικόνα της απόλυτης καταστροφής ξεπρόβαλε με το πρώτο φως της ημέρας, μετά από μία εφιαλτική νύχτα μάχης των επίγειων δυνάμεων με την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε και συνεχίζει να μαίνεται στη βόρεια Αττική.

Το χάραμα της ημέρας βρήκε τη βόρρεια Αττική με τρία μεγάλα μέτωπα φωτιάς: στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες και το Τατόι. Λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επί της οδού Ανοίξεως.

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούγονταν ανά διαστήματα ισχυρές εκρήξεις, είτε από μετασχηματιστές της ΔΕΗ είτε από αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν πάνω από 500 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

ΠΗΓΗ:CNN