Βαθιά ανησυχία για την ψήφιση ν/σ που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ
Τη βαθιά ανησυχία του, ότι το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ Τύπου και άλλες διατάξεις» η ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, «θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση» τρομοκρατών της 17Ν εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι. Τόνισε μάλιστα ότι αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει «οπισθοδρόμηση» στη διμερή μας συνεργασία.
«Θέλω να είμαι σαφής», τόνισε ο κ. Πίρς: «το θέμα δεν είναι η μεταρρύθμιση των φυλακών ή η αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό, ή η παροχή πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, ή η βελτίωση των ανθρωπιστικών όρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά».
«Το θέμα», υπογράμμισε, «είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που διέπραξαν τρομακτικά και απεχθή εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στις φυλακές και όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και συγγενείς. Η αποφυλάκιση τέτοιων δολοφόνων προσβάλλει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους, των οποίων η ζωή έχει καταστραφεί».
Ως τώρα, πρόσθεσε, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπήρχε θετική ανταπόκριση σε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε ιδιωτικά για ορισμένες πτυχές της νομοθεσίας.
«Διατύπωσα», σημείωσε, «αυτές τις ανησυχίες ευθέως στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι αν ο Σάββας Ξηρός αφεθεί να βγει από τη φυλακή πριν εκτίσει την ποινή του, την οποία του καταλόγισε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τους Αμερικανούς διπλωμάτες που σκοτώθηκαν και για τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο».
«Τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο Αμερικανός πρέσβης, «διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό με τηλεφωνική του συνομιλία, την περασμένη εβδομάδα».
Όπως είπε ο κ. Πιρς, αν ο Σάββας Ξηρός ή όποιος άλλος έχει βάψει με αίμα Αμερικανών διπλωματών τα χέρια του, αφεθεί ελεύθερος, «θα αποτελούσε μια βαθύτατα μη φιλική πράξη». Ανέφερε, δε, ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με το ελληνικό δικαστικό σύστημα».
«Δεν υπάρχει θέση για τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον πολιτισμένο πολιτικό λόγο ή η επιστροφή στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή. Πουθενά αλλού» είπε ο κ. Πιρς.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και καλός εταίρος για τις ΗΠΑ σε σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων της εφαρμογής του δικαίου και των αντιτρομοκρατικών θεμάτων».
«Πιστεύουμε» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, «ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συνεπής με το πνεύμα της επί μακρόν δέσμευσης της Ελλάδας στη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, και αν αυτή περάσει, θα σημάνει οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία. Αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική υπόθεση, είναι μια σημαντική υπόθεση ασφαλείας».
(ΑΠΕ)