Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αγώνες υπό ένταση και υψηλή προστασία για τους Ισραηλινούς

Οι Ισραηλινοί αθλητές συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό υψηλή προστασία λόγω του πολέμου στη Γάζα, ένα σύστημα που μερικές φορές είναι επαχθές για τους αθλητές, οι οποίοι δηλώνουν περήφανοι που εκπροσωπούν τη χώρα τους.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, η οποία αριθμεί 88 μέλη, επωφελείται από την ασφάλεια που παρέχεται από επίλεκτες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας και χωροφυλακής, τόσο εντός του Ολυμπιακού χωριού όσο και σε κάθε έξοδό της για τα αγωνίσματα.

«Έχουμε οπλισμένους φρουρούς μαζί μας 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα», περιγράφει η αναβάτης Άσλι Μποντ, η οποία αγωνίστηκε για το Ισραήλ στο ομαδικό του άλματος επίδειξης, στην ιππασία.

«Το μέρος όπου μένουμε είναι σαν φρούριο. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το χωριό χωρίς να μας συνοδεύουν και μπορούμε να πάμε μόνο από το χωριό στο χώρο του αγώνα» εξηγεί.

Από την έναρξη των Αγώνων το Ισραήλ έχει κερδίσει έξι μετάλλια (ένα χρυσό, τέσσερα ασημένια, ένα χάλκινο), επίδοση που ήδη αποτελεί ρεκόρ στην Ολυμπιακή ιστορία του.

Ένα από αυτά φόρεσε ο τζουντόκα Πέτερ Πάλτσικ, από τους σημαιοφόρους της αποστολής. «Αφιερώνω το μετάλλιό μου σε όλες τις οικογένειες της χώρας μου, είναι μαζί μου, στην καρδιά μου», αντέδρασε ο Πάλτσικ την Πέμπτη. «Με συνόδευσαν όλη αυτή τη μέρα και ελπίζω να τους έκανα έστω και λίγο χαρούμενους», πρόσθεσε.

Ο Πάλτσικ αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής επειδή δημοσίευσε στο Χ, τον περασμένο Οκτώβριο, φωτογραφία με ισραηλινές βόμβες συνοδευόμενη από το μήνυμα «Από μένα σε σένα με χαρά». Μια ανάρτηση που αφαιρέθηκε και στην οποία δεν θέλησε να αναφερθεί μετά το μετάλλιό του.

Οι Ισραηλινοί αθλητές είναι αδύνατο να αγνοήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, που προκλήθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία άφησε πίσω της 1.197 νεκρούς, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δέκα μηνών ισραηλινών αντιποίνων εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με τις νέες εντάσεις με το Ιράν και τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινοί αθλητές βρίσκονται σε επιφυλακή. Μια κυβερνοεπίθεση αποκάλυψε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία ορισμένων εξ αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απειλές θανάτου στάλθηκαν επίσης μέσω email σε αρκετούς αθλητές που εκπροσωπούν το Ισραήλ, μια χώρα που παραμένει τραυματισμένη από την αιματηρή ομηρεία αθλητών από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» στους Αγώνες του Μονάχου, το 1972.

Η επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, Γιαέλ Αράντ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο σύστημα ασφαλείας που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των αθλητών της χώρας. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε δήλωση που μπορεί να προκαλέσει «ανάφλεξη».

«Αν είμαστε λίγο έξυπνοι, συνειδητοποιούμε ότι είναι ένα λεπτό θέμα και ότι δεν είναι ο ρόλος μας, ως αθλητές, να κολλάμε τη μύτη μας σε αυτό», πιστεύει ο αναβάτης Ρόμπιν Μουρ. 

«Νομίζω ότι ο καθένας έχει τη θέση του, ο καθένας έχει τον ρόλο του. Είμαστε εδώ για τις αξίες του αθλητισμού και για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», συνεχίζει ο Μουρ, γαλλικής καταγωγής και πολιτογραφημένος Ισραηλινός πριν από πέντε χρόνια.

Στη διοργάνωση, οι Ισραηλινοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν αποδοκιμασίες και εχθρικά μηνύματα, όπως το πανό «Ολυμπιακοί Αγώνες Γενοκτονίας» που εμφανίστηκε από περίπου δέκα άτομα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ισραήλ-Παραγουάης στο «Παρκ ντε Πρενς», στο Παρίσι.

Σε πολλά μέρη, ωστόσο, οι Ισραηλινοί δέχθηκαν την ενθάρρυνση του κοινού. Στις Βερσαλλίες, όπου γίνονται οι ιππικές εκδηλώσεις, ισραηλινές σημαίες και δυνατά χειροκροτήματα συνόδευαν κάθε πέρασμα των αναβατών, όπως και στην αίθουσα τζούντο.

«Με εξέπληξε γιατί ήμασταν προφανώς προετοιμασμένοι να μην μας υποστηρίξουν οι άνθρωποι», εξομολογείται η Άσλι Μποντ, η οποία έγινε Ισραηλινή το 2018, αφού εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Έχοντας τόση υποστήριξη ήταν κάτι που μου έφερε δάκρυα στα μάτια», παραδέχθηκε με τρεμάμενη φωνή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

randomness