Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κυανόκρανοι της UNIFIL παρά τις επιθέσεις
Οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα πέντε τραυματίες, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από εμάς να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, από τα σύνορα μέχρι και πέντε χιλιόμετρα από τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.
Η δύναμη αυτή του ΟΗΕ, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που μπήκαν πριν τρεις εβδομάδες σε ανοιχτό πόλεμο, με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.
«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.
Την Πέμπτη, η UNIFIL κατηγόρησε ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.
Πέντε κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί από τότε σε επιθέσεις, σύμφωνα με τη δύναμη του ΟΗΕ.
Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για εξηγήσεις και για να διαμαρτυρηθούν και η Ιταλία έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου».
Από την πλευρά του το Ισραήλ διευκρίνισε χθες, Παρασκευή, ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση «απειλής» κοντά σε θέση της UNIFIL, στον νότιο Λίβανο, όπου ο στρατός του διεξάγει ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.
Ο Τενέντι σημείσε ότι η απόφαση της UNIFIL να παραμείνει στις θέσεις της ελήφθη παρά τις «πολύ, πολύ δύσκολες» συνθήκες και τις «πολλές ζημιές, που έχουν συμβεί ακόμη και στο εσωτερικό των βάσεων».
«Χθες βράδυ (Παρασκευή), κοντέινερ όπου βρίσκονταν κυανόκρανοι από την Γκάνα καταστράφηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε ακριβώς απ' έξω», ανέφερε.
«Οι κυανόκρανοι αναγκάζονται να διαμένουν μέσα σε καταφύγια (...) και είναι πολύ δύσκολο να ζεις έτσι για 12 μήνες, γιατί αυτό δεν ξεκίνησε χθες», είπε ο εκπρόσωπος της UNIFIL.
Η Χεζμπολάχ άνοιξε ένα μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 προς «υποστήριξη» της Χαμάς, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα με τη θανατηφόρα επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σήμερα είναι «πολύ δύσκολο να συνεχιστούν οι δραστηριότητες παρακολούθησης γιατί οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι», ανέφερε ο Τενέντι, ενώ η κύρια αποστολή της UNIFIL είναι, από το 1978 και στη συνέχεια με την ενίσχυσή της το 2006 μετά από προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, να διασφαλίσει την παύση των εχθροπραξιών.
«Έχουμε δεχτεί επίθεση πολλές φορές και έχουμε μιλήσει για αυτό δημόσια», τόνισε.
«Μιλάμε τακτικά και με τις δύο πλευρές για να ξεκινήσουμε μια αποκλιμάκωση και να τις προειδοποιήσουμε γιατί η επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις δεν είναι μόνο παραβίαση του ψηφίσματος 1701 αλλά και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε.
Για τον Τενέντι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». Για τον λόγο αυτό ζητά να διεξαχθούν «συζητήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» για να «αποφευχθεί η καταστροφή».
«Η σύγκρουση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών. Πολύ σύντομα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια περιφερειακή σύγκρουση με καταστροφικές επιπτώσεις για όλους».
Η UNIFIL καλείται επίσης να συνεργαστεί με τον λιβανικό στρατό για την ανάπτυξη τους στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι παρούσα, και να συντονίσει το ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή.
«Συνεργαζόμαστε με τα μέρη για να (...) φέρουμε βοήθεια στα χωριά» όπου «χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο Λίβανο», είπε.
«Μπορέσαμε να μεταφέρουμε ορισμένες» αυτοκινητοπομπές «αλλά με πολύ περιορισμένο τρόπο» στην περιοχή όπου οι διασυνοριακοί πυροβολισμοί που διαρκούσαν εδώ και ένα χρόνο έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε έναν ανοιχτό πόλεμο με χερσαίες μάχες, ομοβροντίες ρουκετών της Χεζμπολάχ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Σε ολόκληρο τον Λίβανο, από τις 23 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ