Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένα ευρωπαϊκό-ιαπωνικό διαστημόπλοιο κατέγραψε την πιο καθαρή εικόνα του Ερμή σε 6 χρόνια καθώς πετούσε πάνω από τον πλανήτη

Ο Ερμής επιστρέφει επιτέλους στο προσκήνιο, καθώς ένας διαστημικός καθετήρας διασχίζει την επιφάνεια του από κρατήρες για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Όταν πέταξε πάνω από τον Ερμή την Παρασκευή, το διαστημόπλοιο BepiColombo συνέλαβε την παραπάνω εικόνα από 2.418 χιλιόμετρα, περίπου 10 λεπτά μετά την παράκαμψη του πλανήτη. Η εικόνα δείχνει αρχαία πεδία λάβας στο βόρειο ημισφαίριο του Ερμή.
Αυτή είναι η πρώτη καλή ματιά του BepiColombo στον πλανήτη -στόχο από την εκτόξευσή του το 2018. Το διαστημόπλοιο είναι μια κοινή αποστολή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Είναι σε τροχιά να πέσει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2025, όπου θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια του πλανήτη, θα αναλύσει τη σύνθεσή του και θα αντιληφθεί το μαγνητικό του πεδίο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι όλα αυτά τα δεδομένα θα αποκαλύψουν την ιστορία του πλησιέστερου πλανήτη στον ήλιο.

Αλλά πρώτα, ο BepiColombo πρέπει να στρέψει τη Γη, την Αφροδίτη και τον Ερμή, εκμεταλλευόμενος τη βαρυτική έλξη των πλανητών για να παρασυρθεί προς την τελική τροχιά τους. Το διαστημόπλοιο έχει ήδη πετάξει μέσω της Γης και της Αφροδίτης. Η Παρασκευή ήταν η πρώτη από τις έξι πτήσεις του Mercury.

“Η πτήση ήταν άψογη από τη σκοπιά ενός διαστημικού σκάφους και είναι εκπληκτικό να βλέπουμε επιτέλους τον πλανήτη -στόχο μας”, δήλωσε η Έλσα Μοντάνιον, διευθύντρια επιχειρήσεων διαστημικών σκαφών της αποστολής.

Η τελευταία φορά που ένα διαστημόπλοιο πέταξε από τον Ερμή ήταν το 2015, όταν το σκάφος Messenger της NASA έριξε μια τελευταία ματιά στους κρατήρες του πλανήτη πριν πέσει στην επιφάνεια του.  

Αλλά το BepiColombo δεν χρησιμοποιεί ακόμα τους καλύτερους φακούς του. Οι εικόνες από την πτήση της Παρασκευής προέρχονται από ασπρόμαυρες κάμερες παρακολούθησης, αλλά το διαστημόπλοιο διαθέτει επίσης μια σειρά κάμερας υψηλής ανάλυσης που θα δημοσιευτεί μόλις φτάσει τελικά στην τροχιά του Ερμή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνδύασε 53 εικόνες από την πτήση BepiColombo σε ένα βίντεο, παρακάτω, για να δείξει τον πλανήτη να ξεθωριάζει στο βάθος καθώς το διαστημόπλοιο απομακρύνεται. 

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του, το σκάφος βρισκόταν μόλις 124 μίλια (199 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του Ερμή – αλλά ήταν στην πλευρά του πλανήτη πιο μακριά από τον ήλιο, βουτηγμένο στο σκοτάδι τη νύχτα.

Το BepiColombo δεν έριξε μια πιο προσεκτική ματιά στον Ερμή μέχρι που είχε ήδη περάσει και εμφανίστηκε η ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη. Η πλησιέστερη εικόνα σε αυτήν την ακολουθία είναι περίπου 620 μίλια (1.000 χιλιόμετρα) από τον Ερμή.

“Excitingταν πολύ συναρπαστικό να βλέπουμε τις πρώτες εικόνες BepiColombo του Ερμή και να δουλεύουμε σε αυτό που βλέπουμε”, δήλωσε ο David Rothrie, ο οποίος ηγείται της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Mercury Surface and Installation Working Group. «Με ενθουσίασε ακόμη περισσότερο να μελετήσω τα επιστημονικά δεδομένα υψηλής ποιότητας που πρέπει να έχουμε όταν είμαστε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, γιατί αυτός είναι ένας πλανήτης που δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πλήρως».

Πηγή: prevezaposto.gr

    

Αθλητικά

Φοβερό ματς διεξήχθη στο Fiserv Forum όπου οι Μιλγουόκι Μπακς επικράτησαν με 127-125 των Σάρλοτ Χόρνετς χάρη σε λέι απ του Γιάννη Αντετοκούνμπο δύο δευτερόλεπτα πριν τη...
randomness