Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θέλει να μετονομάσει την ασθένεια και ζητά την... βοήθεια του κοινού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους πολίτες να βρουν ένα νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων. Ποιος ο λόγος της συγκεκριμένης ενέργειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί το κοινό να υποβάλλει ιδέες σε ένα ανοικτό φόρουμ σχετικά με το πώς θα πρέπει να μετονομαστεί η ευλογιά των πιθήκων.

Έως τώρα, στους ιούς που έχουν εντοπιστεί πρόσφατα, δίνονται τέτοιες ονομασίες ώστε να αποφεύγεται η προσβολή σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, επαγγελματική ή εθνοτική ταυτότητα/ιδιότητα και να ελαχιστοποιούνται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων.

Στις 29 Ιουνίου, επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια επιστολή, ζητώντας νέα ονομασία που δεν θα δημιουργεί διακρίσεις και δεν θα στιγματίζει τον ιό.

Όπως μεταδίδει το Politicoοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι συνδέονται συχνά με χώρες του Νότου και η λέξη πίθηκος έχει χρησιμοποιηθεί σε ρατσιστικές αναφορές κατά ανθρώπων.

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι μια εσφαλμένη ονομασία για τον ιό, επειδή οι πίθηκοι δεν είναι ο φυσικός ξενιστής του.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR