Ευρωκοινοβούλιο: Πλειοψηφία οι νεοεισερχόμενοι, περισσότερες οι γυναίκες
Η πλειοψηφία είναι νεοεισερχόμενοι, οι γυναίκες είναι περισσότερες, αν και παραμένουν μειοψηφία: αυτά είναι τα βασικότερα δεδομένα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στο Στρασβούργο.
58% νεοεισερχόμενοι
Μεταξύ των 748 ευρωβουλευτών που ορκίστηκαν σήμερα (σε τρεις Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές δεν τους επετράπη από τις ισπανικές αρχές να καταλάβουν την έδρα τους), οι 436 δεν είχαν ποτέ εκτίσει θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, ήτοι σχεδόν οι 6 στους 10, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκ των 312 ευρωβουλευτών που γνωρίζουν ήδη "τα κατατόπια", οι περισσότεροι (293) είχαν εκτίσει τη θητεία τους στο προηγούμενο σώμα.
Η Σλοβακία είναι η χώρα που γνώρισε τη μεγαλύτερη ανανέωση, με ποσοστό 85% στους νεοεισερχόμενους, μπροστά από τη Σουηδία (80%) και τη Γαλλία (69%). Αντιθέτως, η Μάλτα έστειλε 33% νεοεκλεγέντες.
Μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ακροδεξιά) έστειλε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ευρωβουλευτών (81%), ακολουθούν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (69% έκαστος). Χωρίς να προκαλούν έκπληξη, οι δύο ιστορικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνες που ανανεώθηκαν λιγότερο (αντιστοίχως 41% και 51%).
Αύξηση της παρουσίας των γυναικών
Το νέο Ευρωκοινοβούλιο απαριθμεί σε ποσοστό 40% γυναίκες.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης από τις πρώτες Ευρωεκλογές το 1979. Εκείνη την εποχή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκλέξει γυναίκες σε ποσοστό μόλις 16%. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από εκλογές σε εκλογές για να ανέλθει στο 37% το 2014.
Εκείνη τη χρονιά, έξι χώρες είχαν ίση εκπροσώπηση: η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Λετονία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο και δύο χώρες έστειλαν περισσότερες γυναίκες από άνδρες, η Σουηδία (55%) και η Φινλανδία (54%).
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει στείλει καμία γυναίκα. Η Σλοβακία (15%), η Ρουμανία (22%) και η Ελλάδα (24%) δεν τα πάνε και τόσο καλύτερα.
Οι Οικολόγοι και οι Φιλελεύθεροι είναι οι δύο ομάδες που υποστηρίζουν περισσότερο την ισότιμη εκπροσώπηση με 53% και 47% γυναίκες. Η ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (32%) και οι Χριστιανοδημοκράτες (34%) έχουν τα μικρότερα ποσοστά ισότιμης εκπροσώπησης.
Από 21 έως 82 ετών
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ηλιακό μέσο όρο στα 50 έτη, ήτοι σχεδόν τον ίδιο με τα οκτώ προηγούμενα.
Οι Λιθουανοί, κατά μέσο όρο 60 ετών, είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ οι Μαλτέζοι (44 ετών) είναι οι νεότεροι. Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές, Γάλλοι και Ιταλοί (49 ετών) βρίσκονται ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο.
Από την πλευρά των ομάδων, η ευρωσκεπτικιστική δεξιά είναι η μεγαλύτερη (55 έτη) και οι Πράσινοι η νεότερη (47 ετών).
Η Δανέζα οικολόγος Κίρα Μαρί Πέτερ-Χάνσεν έγινε, σε ηλικία 21 ετών, 4 μηνών και 9 ημερών, η νεότερη ευρωβουλευτίνα της ιστορίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ μιας άλλης οικολόγου, της Γερμανίδας Ίλκα Σρέντερ που εξελέγη το 1999.
Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι, στα 82 του, ο πρεσβύτερος του νέου κοινοβουλίου.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ