Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γάλλος ή Βέλγος ο δεύτερος από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι

Το πτώμα ενός δεύτερου βομβιστή αυτοκτονίας, που βρέθηκε στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, ταυτοποιήθηκε από τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Μία από τις πηγές αυτές είπε ότι ο δράστης ήταν Γάλλος υπήκοος, ενώ μια άλλη ανέφερε πως ήταν Βέλγος.

Εξάλλου, μια γαλλική αστυνομική πηγή είπε ότι ένας από τους αδελφούς του νεκρού βομβιστή, που είχε συλληφθεί στο Βέλγιο, αφέθηκε ελεύθερος, κάτι που διέψευσαν σχεδόν αμέσως οι βελγικές αρχές. Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διατάχθηκε από δικαστή η παράταση της προσωρινής κράτησής του.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναζητά έναν τρίτο αδελφό που ενδέχεται να σκοτώθηκε στις επιθέσεις ή να κρύβεται. Το Βέλγιο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Σύμφωνα με μια πηγή, τα τρία αδέλφια ζούσαν στις Βρυξέλλες και ήταν Γάλλοι ωστόσο άλλες πηγές επιμένουν ότι είχαν τη βελγική υπηκοότητα.

Τα χαρτιά του ενός από τους δύο αδελφούς -αυτού για τον οποίο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται- παρουσιάστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε αστυνομικούς σε οδικό έλεγχο στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καθορίσουν αν ο άνθρωπος που τα έδωσε στις αρχές ήταν ο νόμιμος κάτοχός τους.

Ο πρώτος από τους δράστες που ταυτοποιήθηκαν από τις γαλλικές αρχές ήταν ο Γάλλος Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, 29 ετών.


Επιφυλάξεις από τον Guardian για το συριακό διαβατήριο και τη σύνδεση τρομοκρατίας-προσφύγων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο του συντάκτη της για θέματα μετανάστευσης Πάτρικ Κίνγκσλεϊ.

Στο άρθρο, που τιτλοφορείται "Γιατί το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη", η εφημερίδα σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι να περιμένουν μέχρι να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, προτού συνδέσουν τις επιθέσεις αυτές με την προσφυγική κρίση.

Ο πρώτος λόγος, είναι γενικός: σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει τους πρόσφυγες που φεύγουν στην Ευρώπη. "Στην πραγματικότητα (το ΙΚ) απεχθάνεται τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία για την Ευρώπη. Υπονομεύεται το μήνυμά του ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο", σχολίασε ο αναλυτής θεμάτων που άπτονται του τζιχάντ, Άαρον Ζέλιν. Είναι επομένως απίθανο η πλειοψηφία των Σύρων που φεύγουν για την Ευρώπη να είναι υποστηρικτές του ΙΚ, αφού η πράξη τους αυτή παραβιάζει καταφανώς το δόγμα της οργάνωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος. Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Κατόπιν, θα πρέπει να διαπιστώσουν με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου.

Είναι πιθανόν, συνεχίζει η εφημερίδα, το διαβατήριο να έχει κλαπεί ή να είναι πλαστό, όπως εκείνο που κατάφερε να φτιάξει πρόσφατα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, με το όνομα του... πρωθυπουργού της Ολλανδίας.

Ένα τρίτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούν παράξενο ο βομβιστής να θυμήθηκε να το πάρει μαζί του, ιδίως εφόσον δεν επρόκειτο να επιστρέψει ζωντανός. "Γιατί ένας τζιχαντιστής που απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις σύγχρονες ιδέες περί υπηκοότητας να πάρει το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;" διερωτήθηκε μέσω του Tweeter ο αναλυτής σε θέματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού Τσάρλι Γουίντερ.

Μια θεωρία είναι ότι το ΙΚ ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων, γιατί έτσι θα ενισχυόταν η ιδέα του χάσματος μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και θα έπειθε τους Σύρους ότι το χαλιφάτο είναι αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει.


Μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο

Μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε ταυτοποιηθεί στην Λέρο, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και προσθέτουν ότι είναι αρμοδιότητα των γαλλικών αρχών να διαπιστώσουν, αν το διαβατήριό του ήταν πλαστό.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι από  την Λέρο είχε περάσει ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε πάνω σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στην Γαλλία. Οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν στείλει από το μεσημέρι τον αριθμό του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεύτερου τρομοκράτη, με το αίτημα να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα.

 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τόσκας, ο κάτοχος του συγκεκριμένου διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.  «Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Η ΕΛ.ΑΣ, μαζί με την απάντηση έστειλε στην Γαλλία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που πέρασε με το εν λόγω διαβατήριο από την Λέρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ή κάποιον άλλον που χρησιμοποιούσε το διαβατήριο.

Σε ότι αφορά το δεύτερο άτομο για το οποίο ζητούν πληροφορίες οι Γάλλοι, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτό έχει περάσει από την Ελλάδα.

Ο κ. Τόσκας, με αφορμή το αιματοκύλισμα στο Παρίσι δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».


 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

randomness