H κινεζική πρεσβεία γιόρτασε την 74η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Με μηνύματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνοσινικής συνεργασίας εορτάστηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου η 74η επέτειος από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, υποδεχόταν από νωρίς το απόγευμα τους προσκεκλημένους του στο κατώφλι της πρεσβείας προκειμένου να συνεορτάσει μαζί την εθνική γιορτή της Κίνας.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με στιγμές των διμερών σχέσεων που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Κίνας και με ένα γνωστό κινεζικό τραγούδι που ονομάζεται «Γιασεμί», σε μία νέα εκτέλεση από τους τέσσερις καλλιτέχνες από την Κίνα και την Ελλάδα.
Σε χαιρετισμό του, ο πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ διεμήνυσε τη βούληση της Κίνας να αναπτύξει περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. Τόνισε ότι εφέτος είναι η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και η 5η από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας σε αυτό το πλαίσιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο συνολικός όγκος του εμπορίου των δύο χωρών ξεπέρασε τα 9,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για τη διμερή συνεργασία στις μεταφορές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την πληροφορική, την πράσινη ανάπτυξη και σε άλλους τομείς, καθώς και στις εξαιρετικές πολιτισμικές ανταλλαγές.
Περαιτέρω, έκανε ειδική μνεία στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών. «Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, πρέπει να ενώσουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μίας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Το Κέντρο Ελληνικού και Κινεζικού Αρχαίου Πολιτισμού ιδρύθηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε απαντητική επιστολή σε πέντε Έλληνες επιστήμονες. Το 4ο Ινστιτούτο Κομφούκιου εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και η Ακαδημία Αθηνών υπέγραψαν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας την περασμένη εβδομάδα».
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, τόνισε πως η σημερινή Κίνα έχει αναδειχθεί σε υπέρμαχο της παγκόσμιας ειρήνης και κινητήρια δύναμη της αμοιβαίας ανάπτυξης. «Τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό, προσφέροντας κινέζικες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, την καινοτομία στην παγκόσμια διακυβέρνηση και την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού», σημείωσε.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη Λευκή Βίβλο με τίτλο «Εργαζόμαστε μαζί για την οικοδόμηση μίας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον: πρωτοβουλίες και δράσεις της Κίνας», την οποία δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Κίνας, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά ιδέες και δράσεις για την «οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον, με στόχο την καλύτερη κατανόηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας και την επίτευξη μίας ευρύτερης συναίνεσης».
Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συνεχάρη θερμά την Κίνα για την εθνική της εορτή. Αναφερθείς στις διμερείς σχέσεις, είπε πως κατά τη διάρκεια των 50 ετών έχει σφυρηλατηθεί μία ισχυρή και επωφελής συνεργασία, βασιζόμενη σε αρχές και αξίες που είναι κατοχυρωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε οικοδομήσει ένα ισχυρό και διερευνώμενο θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συμφωνίες», επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την εταιρική στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας που ισχύει εδώ και 15 χρόνια και έχει ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο στενών εταίρων.
Παράλληλα, ο κ. Φραγκογιάννης διατύπωσε την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι μία σειρά από υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα μπορούν να συμπεριληφθούν στις κινεζικές εισαγωγές.
Επίσης, δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», που έχει τις ρίζες της στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, έχει δώσει νέα σημασία στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη σημασία που διαδραματίζει το λιμάνι του Πειραιά.
Στον εορτασμό, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της συνεργασίας της Κίνας με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχαήλ - Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, καθώς και προσκεκλημένοι από τους χώρους της ναυτιλίας, των επιστημών και της τεχνολογίας, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών και αντιπρόσωποι της κινεζικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής δώρων για τον διαγωνισμό «Η Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος και εγώ» με τους προσκεκλημένους να χαρίζουν θερμό χειροκρότημα στους νικητές.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ