Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τις δυτικές ΗΠΑ, χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Οι Πολιτείες Νεβάδα, Γιούτα, Άινταχο, Μοντάνα, Κολοράντο και Καλιφόρνια βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις που προκάλεσαν κλείσιμο δρόμων και εθνικών οδών, αλλά και εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια, που όλο το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθε αντιμέτωπη με καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα από το βράδυ της Κυριακής είδε έως και 75 εκατοστά χιόνι σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να κλείσει ακόμη και ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει με τη Νεβάδα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα συνεχίσει να χιονίζει όλη την ημέρα και σήμερα Δευτέρα, ενώ αναμένεται οι μετακινήσεις να είναι δύσκολες σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε πολλές περιοχές. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές σε Νεβάδα, Γιούτα, Άινταχο, Μοντάνα, Κολοράντο και Καλιφόρνια έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για χιονοστιβάδες. Επίσης, στη Μοντάνα η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για «επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες, έως και -48 βαθμούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρυοπαγήματα στο εκτεθειμένο δέρμα σε λίγα λεπτά».

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν επίσης περιοχές στις Πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, αλλά και στις βόρειες κομητείες στη Νεβάδα.

Πάντως, οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν και ένα καλό: θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί το χιόνι στη Σιέρα Νεβάδα, η οποία παράγει πάνω από 30% του πόσιμου νερού στην περιοχή, και το οποίο είχε εξαερωθεί με την καλοκαιρινή ξηρασία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, την παραμονή των Χριστουγέννων το χιόνι ήταν μεταξύ 114% και 137% της συνήθους ποσότητας και αναμένεται να χιονίσει κι άλλο.

Ζέστη στον Νότο


Βέβαια, την ίδια ώρα ο Αμερικανικός Νότος έχει τον εντελώς αντίθετο καιρό, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ακόμη και θερμοκρασίες ρεκόρ για Δεκέμβριο μήνα.

Στην περιοχή Ουιτσίτα Φολς, κοντά στα σύνορα του Τέξας με την Οκλαχόμα, η θερμοκρασία έφτασε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Χιούστον η θερμοκρασία έφτασε τους 27 βαθμούς. 

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων