Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Και Έλληνες στα θύματα του σκανδάλου υποκλοπών στην Ιταλία – Παρέμβαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων

Ένα νέο σκάνδαλο υποκλοπών αποκαλύφθηκε στη γειτονική χώρα . Η κυβέρνηση αρνείται την όποια ανάμειξη, δημοσίευμα του Guardian την διαψεύδει. Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τους ελληνικούς «στόχους».

Ένα νέο σκάνδαλο υποκλοπών, παρόμοιο με το ελληνικό Predatorgate φαίνεται πως θα απασχολήσει την Ιταλία το επόμενο διάστημα. Το σκάνδαλο φέρεται να έχει και «ελληνικό άρωμα», καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανάμεσα στους παρακολουθούμενους βρίσκονταν και Έλληνες πολίτες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ελλάδα αναλαμβάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ενημερώθηκε από την εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια της εφαρμογής Whatsapp μέσω της οποίας σημειώθηκαν οι παραβιάσεις.

Εμπλοκή της κυβέρνησης;

Στη γειτονική Ιταλία η κυβέρνηση Μελόνι δήλωσε άγνοια για το θέμα, ωστόσο σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian την εμπλέκει άμεσα στην υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό χθες, αποκαλύφθηκαν περιστατικά παραβίασης τηλεφώνων μέσω της γνωστής εφαρμογής επικοινωνίας whatsapp. Η παραβίαση έγινε μέσω αποστολής μολυσμένων αρχείων, από το κακόβουλο λογισμικό Graphite της ισραηλινής εταιρείας Paragon Solutions. Οι έως τώρα γνωστές παραβιάσεις ή οι προσπάθειες παραβίασης αφορούσαν σε 90 άτομα σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο αλλά κι άλλων χωρών της Ε.Ε.

 

Θύματα των υποκλοπών

Ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών στην Ιταλία είναι ο Francesco Cancellato, αρχισυντάκτης του Fanpage, ενός έγκριτου ερευνητικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πως το κινητό του είχε μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Ο εν λόγω έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή επικριτική στάση απέναντι στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Η επιβεβαίωση της παρακολούθησης έγινε από το Citizen Lab του Τορόντο, εργαστηρίου που ασχολείται με υποθέσεις υποκλοπών και το οποίο είναι γνωστό, καθώς σε αυτό απευθύνθηκαν και Έλληνες-θύματα των παρακολουθήσεων.

 

Τα άλλα δύο επιβεβαιωμένα θύματα των παρακολουθήσεων στην Ιταλία, είναι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στο μεταναστευτικό πεδίο, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ επίσημα παρακολουθούσε πολίτες αλληλέγγυους σε μετανάστες, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αρνείται αλλά…

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ωστόσο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian ανέτρεψε τα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία στελέχους της ισραηλινής εταιρείας Paragon (το οποίο δεν κατονομάζει) σύμφωνα με την οποία υπήρχε συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της εταιρείας ώστε η τελευταία να της παρέχει τις υπηρεσίες της.

 

Η ίδια πηγή τόνιζε στην εφημερίδα πως μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, η εταιρεία Paragon προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία της με την Ιταλία. Ο Guardian επιχείρησε να επικοινωνήσει με το γραφείο της κας Μελόνι ώστε να πάρει μια δήλωση, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπη με σειρά ερωτήσεων της αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές στη γειτονική χώρα.

Απόηχος

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες άλλο ένα παρόμοιο σκάνδαλο συγκλόνισε την Ιταλία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία που φέρεται να συνεργαζόταν τόσο με το Βατικανό όσο και με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, χάκαρε τους λογαριασμούς δεκάδων πολιτικών προσώπων, αλλά και χιλιάδων πολιτών και με αυτόν τον τρόπο απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

    

 

randomness